Wanneer je haar stinkt kun je het haar extra verzorgen met een conditioner. De conditioner sluit de haarschubben die open zijn gaan staan nadat je haar gewassen hebt met shampoo. Een conditioner maakt het haar zacht, soepel, laat het glanzen en lekker ruiken.
Je wast je haar te vaak
Door je haar te vaak te wassen kan de shampoo het microbioom van je hoofdhuid beschadigen. Hierdoor wordt het bacteriën en schimmels makkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot je hoofdhuid. Naast een nare geur kan het ook ontstekingen en jeuk veroorzaken.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Op de blote huid
Daarnaast kun je het beste sprayen op de pulspunten van je lichaam, oftewel de warmste en dunste plekjes. Dat activeert namelijk je parfum. Die plekken heb je achter je oren, in je nek, op je pols, de binnenkant van je elleboog, op je borst, je enkels en in je knieholte. Genoeg keuze!
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
Om je wasgoed lekker te laten ruiken is het gebruik van een wasverzachter een goed middel. Kies een wasverzachter, waarvan je de geur lekker vindt. Hang de was zoveel mogelijk buiten te drogen. Wanneer de was boven op een bedompt zolderkamertje gedroogd wordt, zal deze veel minder fris ruiken.
De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje. Daardoor zijn ze voor die specifieke geur niet gevoelig meer. Je eigen aroma kun je eigenlijk alleen achterhalen, door het aan de mensen om je heen te vragen.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Vettige hoofdhuid
De karakteristieke, zurige lucht wordt meestal in gang gezet door overmatige vetproductie van de hoofdhuid. De lucht komt van de miljoenen bacteriën die leven op je hoofdhuid. Iedereen heeft deze bacteriën op zijn hoofdhuid en ze zijn niet slecht.
Een vette hoofdhuid en haar kunnen het teken zijn van een onevenwichtige talgcyclus. Dit betekent dat het onmogelijk zal zijn om blijvende frisheid te bereiken. Deze onbalans in talgproductie kan leiden tot een hoofdhuid geur.
Het constante bombardement aan geurmoleculen en de schade die ingeademde stofdeeltjes kunnen aanrichten, maakt dat receptoren snel aan vernieuwing toe zijn. Het is dus de gewenning die maakt dat we ons eigen zweet niet goed ruiken na het sporten en waarom we vaak te snel opnieuw een luchtje op spuiten.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Veel mensen controleren hun adem door tegen de hand uit te ademen en dan eraan te ruiken. Dit is echter geen betrouwbare methode. Je raakt ontzettend snel gewend aan je eigen lichaamsgeuren waaronder ook een stinkende adem. Je hebt zelf niet in de gaten dat de adem onfris ruikt, een ander merkt dit wel op.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Geuren kunnen meestal eenvoudig en snel uit de kleding worden verwijderd. Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend.
Week het kledingstuk voor het wassen een nacht, of in elk geval minimaal een uur, in een emmer met water met azijn. Zorg ervoor dat het kledingstuk helemaal ondergedompeld is. Je hoeft niet bang te zijn dat je kleren dan naar azijn gaan ruiken. Die lucht is er na het wassen helemaal af.
Veelvuldig parfum in uw haar gebruiken kan tot haarbeschadigingen leiden. Parfum bevat immers alcohol, wat slecht is voor de conditie van uw haar. Haarparfum daarentegen is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het haar en bevat geen alcohol.
Volgens de Margriet is de beste plek om parfum te spuiten in je navel. De temperatuur en de vorm van de navel zouden de geur intenser maken waardoor je het parfum langer ruikt.
Achter je oren
Net als je polsen wordt de plek achter je oren gezien als een 'pulse point', daar waar je aderen het dichts bij de huid liggen. Wat betekent dat daar meer warmte wordt uitgestraald en je geur dus beter tot z'n recht komt.
Als je veel zweet, kan je geur snel verdwijnen. De geurige moleculen komen sneller vrij en je parfum is sterker... maar ook vluchtiger. Daarnaast beïnvloeden de chemische stoffen in je zweet het evenwicht van je parfum.
Parfum langer ruiken
Gemiddeld blijft parfum zo'n vier tot zes uur zitten, daarna vervliegt het. Hoe lang een parfum blijft hangen, hangt af van het seizoen. In de zomer zal je geurtje bijvoorbeeld veel sterker ruiken, omdat de warmte ervoor zorgt dat de chemische reactie die parfum loslaat wordt geactiveerd.