Schermtijd bekijken
Open de instellingen op je telefoon. Klik op Schermtijd. Klik op Bekijk alle activiteit om al je schermtijd van die dag in te zien. Hier kun je naar beneden scrollen om alle gemeten activiteiten te bekijken: van het aantal uur dat je op je smartphone zit tot hoe vaak je je telefoon opgepakt hebt.
Je brein went aan die 'shotjes' dopamine en reageert er amper nog op. De reactie op een prikkel blijft, maar voor een voldaan gevoel is meer nodig. Omdat we onze telefoon daardoor maar blijven checken, creëren we onbewust dwangmatig gedrag.
Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan. Dopamines zijn gelukshormonen, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend. Daarom wordt telefoonverslaving ook vaak genoemd met drugsverslaving, ook met het innemen van drugs krijgen je hersenen dopamine.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Family Link gebruiken op Android
Zo niet, dan download je hem in Google Play. In 'Family Link' kun je een kind selecteren en vervolgens kiezen voor 'Daily Limit'. Daar stel je in hoe lang een app gebruikt mag worden. Je kunt er ook voor kiezen een app permanent te blokkeren of juist altijd toe te staan.
Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app.
Duidelijk is dat alcohol, tabak, heroïne en crack hoog scoren. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag. In Engeland is een dergelijke rangschikking ook gedaan (Nutt et al., Lancet 2007).
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Daarnaast zul je ook een deel van je tijd besteden aan televisie, tablet, gamen en telefoon. We noemen dat beeldschermtijd. Als deze tijd te lang is, kan dit hoofdpijnklachten veroorzaken en/of verergeren. Het gaat erom dat je niet te lang maar ook niet te lang achter elkaar beeldschermtijd hebt.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Phubbing is het verschijnsel waarbij je in gezelschap niet met je gesprekspartner bezig bent maar met je telefoon. Instagram checken, even kijken naar dat pushbericht of snel een appje versturen, probeer dan nog maar eens je volledige aandacht erbij te houden.
Het systeem werkt snel, op basis van indrukken, ingevingen en gevoelens. Je moet er niet bewust bij nadenken, het kost dus weinig moeite. Maar het systeem is daardoor soms moeilijk onder controle houden. Het bewuste systeem zet gedrag in gang na een beslissing.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
De locatie van het Android-apparaat van je kind vinden
Als ouder kun je de locatie van het Android-apparaat van je kind bekijken in de Family Link-app. Selecteer je kind. Ga naar de kaart Locatie en tik op Instellen. Tik op Aanzetten.