De richting van het dakEen schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Voor een normaal rendement gaat men uit van een helling tussen de 20° en de 50°.In België en Nederland is de ideale hellingshoek die hoort bij een oriëntatie naar het zuiden 37°. Op die manier kan het zonnepaneel doorheen de dag zoveel mogelijk licht en warmte ontvangen van de zon.
Wapenen tegen de elementen
Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op de zonnepanelen zijn. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen.
De afstand tussen de dakhaken mag maximaal 120-140 cm bedragen. De draagprofielen mogen uiteindelijk maximaal 1/5 van de uiteinden van het zonnepaneel komen te zitten. Nadat de dakhaken op rijen gezet zijn, kunt u de profielen op de dakhaken vast zetten.
De juiste tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen is van belang om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden.Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.
Zonnepanelen kunnen op twee manieren worden geplaatst: liggend (landscape) of staand (portrait). In vrijwel alle gevallen worden zonnepanelen op een plat dak in landscape positie geplaatst. Dit heeft te maken met de wind en de benodigde ballast.
De installatie van zonnepanelen an sich is niet bijster ingewikkeld, en mits je je lekker voelt op je dak én veilig genoeg kunt werken, kun je flink wat geld besparen door zelf je panelen op je dak te bevestigen. Waar je beter niet op kunt besparen, is de elektrische installatie.
Waar de omvormer het beste kan worden geplaatst hangt af van een aantal zaken: Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter.
Bij een plat dak moet je rekening houden met de afstand tussen de zonnepanelen. De afstand tussen de panelen en de rand van het dak moet minimaal 30 cm zijn op de 1e verdieping van een woning.Op de verdiepingen daarboven moet deze afstand zelfs 50 of 70 cm zijn. Deze randafstand is nodig voor eventuele windlast.
Zonnepanelen op een plat dak komen in een bepaalde hoek te liggen, waardoor er tussen verschillende rijen zonnepanelen minimaal 70 centimeter ruimte nodig is om, zodat de panelen geen schaduw vormen op elkaar.
Bij zonnig weer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op.Als er veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot problemen op het elektriciteitsnet. Om schade aan apparatuur te voorkomen, schakelen de zonnepanelen uit als het net te zwaar belast is. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net.
De omvormer kan verkeerd zijn aangesloten of verkeerd zijn ingesteld, dit kan het functioneren van de omvormer negatief beïnvloeden. Omvormers moeten verplicht verbonden zijn met de wisselspanning, dit zorgt ervoor dat de omvormer tijdens onweer niet stuk kan gaan.
Auto's, kassen en daken, maar ook zonnepanelen werden vernield door hagelstenen zo groot als tennisballen. Door de inslag van hagelstenen kunnen haarscheurtjes in de zonnecellen ontstaan – zogenaamde microcracks – waardoor na een langere periode de stroomproductie van de zonnepanelen steeds verder afneemt.
Opbrengst van 4 zonnepanelen
Een set van 4 zonnepanelen heeft in de meest gunstige ligging een gemiddelde opbrengst van €557,- per jaar. Hierbij wordt er gerekend met een kWh-prijs van €0,40.
De meest ideale situatie qua hellingshoek en ligging is een dak op het zuiden met een hellingshoek van 37 graden. Op deze manier vangt het zonnepaneel gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht en is jouw opbrengst het hoogst.
Afhankelijk van de omstandigheden levert een zonnepaneel op het oosten of westen 5% tot 20% minder rendement op dan een paneel op het zuiden. De kosten van uw zonnepanelen verdient u terug in 7 à 8 jaar. Heeft u een oost-westdak, dan zult u 1 à 2 jaar langer nodig hebben.
Klein: 1,7m² met 120 halve zonnecellen -> perfect voor woonhuizen. Gemiddeld: 2m² met 144 halve zonnecellen -> beter geschikt voor commerciële gebouwen, minder geschikt voor residentieel. Groot: boven de 2m² -> beter geschikt voor commercieel, ongeschikt voor residentieel.
Mede door dalende siliciumprijzen zijn de wafers waaruit zonnepanelen worden opgebouwd, steeds groter. Hadden ze in 2012 nog een standaardafmeting van 15,6 centimeter, een paar jaar later werd dit al 16,2 centimeter en inmiddels maken fabrikanten gebruik van wafers tot zelfs 21,0 centimeter.
Aantal zonnepanelen voor 2500 kWh: de berekening
Als we ervan uitgaan dat 1Wp per jaar gemiddeld 0,88 kWh oplevert, levert een zonnepaneel van 400Wp dus 0,88 * 400Wp = 352 kWh per jaar op. Om 2500 kWh stroom op te wekken heb je 2500 kWh/352 kWh = 8 zonnepanelen nodig van 400Wp.
Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden.
De beste plek om de omvormer op te hangen is een plek die niet stoffig is en waar de omvormer zijn warmte op een goede manier kwijt kan. Vaak is het ook beter om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Daarnaast moet er nog rekening geworden met het geluid.
De beste plaats voor de omvormer is dus ergens waar het koel is, waar voldoende ruimte is, waar je niet meer dan 20 meter kabel nodig hebt, waar je geen last hebt van het geluid en waar de warmte afgevoerd kan worden. De schuur of garage zijn goede plekken, net als een onverwarmde zolder.
1-fase of 3-fase aansluiting
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.
Wat kosten zonnepanelen? Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Wanneer je te veel zonnepanelen hebt geplaatst of van plan bent veel panelen te plaatsen, kan een thuisaccu een goede oplossing zijn. Met een thuisaccu kun je de energie die je (te veel) opwekt opslaan en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt.