Ongeacht of zijderupsen pijn lijden, is zijde alsnog niet bepaald diervriendelijk, want er worden miljarden rupsen in gevangenschap gehouden en gedood, alleen voor een klein beetje zijde.
Ahimsa of peace silk
Ahimsa Silk – ook wel Peace Silk genoemd – is een diervriendelijk alternatief en betekent letterlijk: geweldloze zijde. Eri en Tussar zijn ook verschillende soorten Ahimsa zijde – de één wat zachter en de ander met meer textuur.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt. Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
Zijde is een dierlijke vezel afkomstig van de cocon van de zijderups, dit zijn larven van een vlindersoort. Kleding van zijde oogt luxueus door de prachtige glans en zachte textuur van de stof. Maar niets is minder waar. De zijderupsen worden gekweekt en in gevangenschap gehouden totdat zij een cocon gaan spinnen.
Zijde wordt gemaakt van het draad van de zijderups, de larve van de zijdevlinder. De rupsen hebben twee zijdeklieren, waarmee zij één draad spinnen die hun cocon vormt. Meestal wordt er van 5 à 8 van zulke draden een streng gedraaid. Deze strengen worden vervolgens tot stof geweven.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Hoewel zijde als weefsel vrij sterk is, is het kwetsbaar als het gaat om onderhoud, net als wol. Het kan het beste met de hand gewassen worden, in koud/lauw water. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor wol en zijden stoffen. In ieder geval nooit heet wassen en ook niet laten weken.
Zijde is zowel de naam van een natuurlijke substantie als van een textielstof vervaardigd van vezels die van die substantie zijn gemaakt. De substantie wordt door bepaalde insecten afgescheiden en stolt zodra het in contact komt met de lucht. Het bekendste insect dat zijde afscheidt is de zijderups.
Zijde is een dierlijke vezels waarbij de zijderups een cocon spint van een enkele draad. De draad is zeer stevig en wordt gebruikt voor de productie van zijde.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Kenmerken van zijde
Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.
Wat is Vegan Silk (Triacetaat)?
Triacetaat, ookwel vegan silk of wood silk genoemd, is een vezel op natuurlijke basis (houtpulp).
Zijde is een 100% natuurproduct
Er komen geen chemische processen aan te pas om de stof te fabriceren. Het productieproces is ecologisch. Waar bij katoen ca. 70% van alle bestrijdingsmiddelen gebruikt wordt en op nummer 1 staat van bedreiging van de watervoorraad wereldwijd.
Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor.
Ecru = Ecru is de kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat, en die dus hun natuurlijke kleur hebben. Ecru komt van het Franse woord wordt écru, wat letterlijk `puur` of `ongebleekt` betekent.
Kleding, schoenen en andere producten kunnen dierlijke materialen bevatten zoals: bont, leer en Suède, wol en vilt, dons en veren en zijde. Alternatieven zijn plantaardige materialen zoals hennep en katoen en synthetische materialen zoals viscose en polyester.
De stof zijde is een natuurlijke kledingvezel afkomstig van de zijderups. De stof is glad, sterk en heeft een subtiele glans. Omdat de zijdedraad de fijnste is van alle natuurlijke kledingvezels, moet je voorzichtig zijn met het wassen van deze stof.
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
De prijs is natuurlijk geen indicatie voor de kwaliteit van de zijde. Er worden namelijk ook goedkope synthetische stoffen opzettelijk hoog geprijsd om ze voor echte zijde te laten doorgaan. In de praktijk kom je dit vaak tegen op toeristenmarkten. Echte zijde is minstens 10 maal duurder dan imitatie zijde.
Satijn is niet hetzelfde als zijde. Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.