De voordelen van zittend plassen
Hierdoor kan de blaas zich beter legen. Uit urodynamisch onderzoek gedaan bij mannen met plasklachten blijkt dat de straal wat krachtiger is en dat de blaas beter geleegd wordt als men zittend plast.
Uit een statistische analyse hiervan blijkt dat mannen met plasproblemen vanwege een vergrote prostaat gebaat zijn bij zittend plassen. Er blijft minder urine in de blaas achter, en er lijkt een krachtiger straal te zijn, terwijl de plastijd korter lijkt te worden.
Hoe komt het dan dat sommige lezers melden dat ze juist staand beter kunnen plassen? Van Heuveln: „Je moet wel rechtop zitten, handpalmen op de knieën. Dan hangt de blaas als een trechter met de uitgang recht naar beneden en loopt de urine zo de pot in.”
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Zorg ervoor dat uw rug licht hol is. Zet uw voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar. Ontspan uw bekkenbodemspieren. Laat uw plas rustig op gang komen en pers niet (persen zorgt ervoor dat u uw spieren aanspant en u uw blaas onvoldoende leegt).
Zittende mannen noemen als belangrijkste redenen om te zitten dat het hygiënischer en comfortabeler is. 15 procent van de 'zitters' geeft toe dat ze dat doen op verzoek van hun partner. De staande plassers geven als argument dat zij het nu eenmaal zo geleerd hebben of nu eenmaal zo gewend zijn.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Plassen vanaf de fiets
Als ze echt heel hard aan het fietsen zijn, stoppen ze niet en plassen ze soms gewoon van de fiets af in de bosjes. Ze laten zich dan door een ploeggenoot vooruit duwen. Maar ze mogen niet zomaar plassen als er publiek langs de kant staat, dan krijgen ze een boete.
Bij het algemeen lichamelijk onderzoek wordt altijd een rectaal toucher gedaan. Een gehandschoende, goed gladgemaakte vinger wordt via de sluitspier van de anus in de endeldarm van de patiënt gebracht. Zo kan de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld.
Houd de schaamlippen opzij bij het plassen. Jongens: als dat kan de voorhuid iets terug trekken, maak de eikel schoon, houd de voorhuid terug bij het plassen. Laat het kind plassen en vang wat urine op halverwege de plas.
Veel mannen krijgen vanaf 40 jaar problemen met plassen, zoals vaker plassen, een zwakkere straal en nadruppelen. Dit heeft meestal te maken met veranderingen van de blaas, prostaat en bekkenbodem. Genoeg bewegen en minder drinken helpen vaak. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen helpen.
Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden. Als u wel drang heeft, maar de urine of ontlasting wil niet of moeilijk komen, kunt u ook uw bekken een aantal keren voor- en achterover kantelen.
Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.
Vergrote prostaat – oorzaak en behandeling prostaathypertrofie. Een vergrote prostaat is een goedaardige aandoening die ontstaat als de prostaat gaat groeien bij de ouder wordende man. Dit kan leiden tot veel en vaak plassen, of juist tot moeilijk plassen.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
Water verspreidt zich
Daar valt geen exact antwoord op te geven. Ten eerste plas je een glas water dat je gedronken hebt niet in één keer ook weer uit. Het water zal zich in het lichaam verspreiden en zich dus mengen met het water dat het lichaam al bevatte.
Prostaatklachten zijn meestal problemen met plassen maar soms ook pijn in dat gebied. De meest voorkomende plasklachten zijn veel en vaak plassen, moeilijk plassen, een zwakke straal of nadruppelen. Prostaatklachten kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van de man.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (man)?
Een man met blaasontsteking kan 1 of meer van deze klachten hebben: Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje.
Urine over de vagina: Krijg je urine op je vagina. Wordt er over je vagina heen geplast en krijg je urine in je vagina, dan is dit alleen een risico voor HIV en SOA als er duidelijk bloed in de urine zit.
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
Weet jij op een diagram de urethra, clitoris of vagina juist aan te wijzen? Wist jij überhaupt dat een vrouw daar drie gaten heeft? En dat de plasbuis, niet hetzelfde is als de vagina?
Als je nooit of zelden een blaasontsteking hebt en je gaat nooit plassen na een vrijpartij, dan hoef je je toiletgewoonten niet te veranderen. Dit kan een teken zijn dat je lichaam gehydrateerd is en dat je een goede wc-routine hebt. Of je beschikt over een sterk lichaam dat van nature goed bacteriën kan bestrijden.