Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. – Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.
Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen. Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen.
Trek je schouderbladen licht naar elkaar toe bij hoge noten, alsof je iets zwaars optilt. Hiermee verminder je de druk op je stembanden. Observeer jezelf in de spiegel terwijl je zingt. Dit is een goede manier om jezelf bewust te maken van jouw onnodige spanning of juist onderspanning.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
Iedereen kan goed leren zingen. Elke stem klinkt anders. En in jouw oren klinkt de ene stem misschien mooier dan de andere. Maar het belangrijkste is dat je plezier hebt wanneer je zingt.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je 'zangspieren' of een slechte ademtechniek.
Drink water
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem. Drink voldoende water, maar niet meer dan nodig is. Tabaksrook is slecht voor je stem. Vermijd ook de rook van de anderen.
Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Koffie droogt je keel uit, dus drink daarbij altijd wat water als je hees bent. Kruiden zoals salie en kamille kunnen je keel verzachten.
Tijdens het ademhalen via de buik zet de buikwand uit bij een inademing, en wordt de buik weer plat tijdens de uitademing. De borstkas zet dus niet uit en de schouders blijven ook op dezelfde plek en gaan niet omhoog tijdens het inademen. Als je het ademen via de buik onder controle hebt kan je over gaan naar zingen.
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Je stembanden worden immers niet voor niets ook wel eens 'stemspieren' genoemd; het zijn spieren. En net als met sporten kun je dus deze spier-belastbaarheid trainen. Zo worden je spieren steeds sterker, houden ze het langer vol, etc. Om je stemspieren te trainen kun je zangoefeningen doen.
Waarom ga ik geeuwen tijdens het zingen?? Terwijl je zingt, zet de achterkant van de keel een beetje uit. Je zachte gehemelte gaat omhoog, trekt de spieren van je keelholte samen en duwt je strottenhoofd naar beneden. Als je het merkt, is dat precies wat er gebeurt als je begint te gapen.
Eén van de meest gestelde vragen aan de vocalcoaches van VocalCenter tijdens zanglessen is: “Kan iedereen zingen?” En het antwoord is eigenlijk simpel “JA, iedereen kan zingen”. Het hangt er alleen wel vanaf hoe hoog je de lat zelf legt om te zorgen dat je er altijd realistisch van kunt genieten.
Vals wordt gebruikt in de muziek en betekent 'onzuiver' of 'niet zuiver'. Een muziekinstrument kan vals zijn omdat het niet goed gestemd is en een zangstem klinkt vals als de zangstem de juiste toon niet treft.
Voornamelijk je buikspieren en tussenribspieren worden aangesproken tijdens het zingen. Door te zingen verbetert je bloedsomloop. De cellen in je lichaam krijgen meer zuurstof en zullen daardoor beter functioneren.
Als beginner weet je waarschijnlijk niet altijd zeker of je op de goede manier zingt of niet. Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag.
Er zijn vocalisten met een uitzonderlijk groot stembereik, zoals Dimasj Qudajbergen (4 octaven, D2 tot D6), Mike Patton (4 octaven, Eb1 tot E5), Whitney Houston (3 octaven), Mariah Carey (4 octaven), Minnie Riperton (4 octaven), Larisa Dolina (3 octaven), Paul Da Vinci (3½ octaven), Ivan Rebroff (4½ octaven), Ella ...
Goede spreekgewoontes ontwikkelen. Praat luid en duidelijk. Het is belangrijk dat de mensen je kunnen horen als je praat, dus praat niet te zachtjes! Als je de neiging hebt om te fluisteren, te mompelen of naar de grond te kijken terwijl je praat, is de kans veel groter dan anderen over je heen lopen of je negeren.