Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.
Vruchtwater verlies / gebroken vliezen
Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.
Daarom dat dit verwarrend kan zijn. Toch is de kleur wel te onderscheiden, hoewel urine vaak een gelige kleur heeft is vruchtwater helder. Het kan dat het een roze tint heeft door bloed, of dat er wat witte vlokjes in zitten (dit is huidsmeer van de baby).
Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.
Bel het GeboorteHuis Leiden (24 uur per dag bereikbaar) als:
Je buikklachten hebt. Er bij verlies van vruchtwater een verandering is van kleur; dat het groenig of bruinig van kleur is in plaats van helder. Je minder leven voelt van je kindje. Je elke 4-5 minuten 60 seconden lang weeën krijgt.
Het grootste verschil: afscheiding is slijmerig en plakkerig, terwijl vruchtwater juist waterig is. Afscheiding blijft tussen je vingers plakken, terwijl vruchtwater al snel verdampt. Ook is afscheiding vaak reukloos of ruikt het een klein beetje zurig, terwijl vruchtwater juist zoetig ruikt.
Neem ook contact op als je (vermoedelijk) vruchtwater verliest. Bel ons ook als je buikpijn hebt. Als je 1 uur regelmatige pijnlijke weeën hebt die elke 4-5 minuten komen en 60 sec duren. Wanneer je vliezen breken, beoordeel je de kleur van het vruchtwater.
Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van 'langdurig gebroken vliezen'. Als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en het vruchtwater is helder, zal de verloskundige of gynaecoloog je adviseren af te wachten of de weeën spontaan op gang komen.
Vruchtwater ruikt wat weeïg of zoet. Wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept heeft het een groene kleur (als erwtensoep), maar geen andere geur. We noemen het dan meconiumhoudend vruchtwater. Meconium is de eerste ontlasting van de baby en bestaat uit vetten en donshaartjes, er zitten nog geen bacteriën in.
Vruchtwater: 800 g
Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.
Afscheiding hoort een beetje waterig te zijn. Zolang er zich verder geen veranderingen voordoen, is een waterige substantie dus normaal. Waterige afscheiding kan toenemen door hormoonwisselingen, bijvoorbeeld aan het eind van een zwangerschap.
Vruchtwater is over het algemeen een heldere, witte of roze vloeistof, maar het kan ook witte vlokjes (vernix) bevatten. Je kan vruchtwater niet ophouden zoals urine en het ruikt zoetig. Vruchtwater verlies je continu. Zodra jij of je kindje beweegt zal er weer vruchtwater komen.
Als je bevalling niet spontaan op gang komt is het mogelijk om bij 41 weken en vijf of zes dagen de vliezen te laten breken door jouw eigen verloskundige. Hiervoor moet je al wel een beetje ontsluiting hebben. De kans dat na het breken van de vliezen de bevalling op gang komt is groot (60-80%).
Zijn mijn vliezen gebroken? Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.
Je baby is goed beschermd
Penetratie is niet schadelijk voor de ongeboren baby. Je kindje is goed beschermd door de vliezen en het vruchtwater in je baarmoeder. Het is een fabeltje dat seks slecht is voor je baby en zelfs een miskraam zou kunnen veroorzaken. Je baby merkt er niets van.
Kom naar het ziekenhuis als je gedurende 1 uur om de 4 à 5 minuten weeên hebt. Of als: je vaginaal bloed verliest. je vruchtwater verliest, ook al heb je nog geen weeën.
Vruchtwater is geurloos of wat zoetig. Kijk goed naar de kleur van het vruchtwater en bewaar altijd hetgeen wat je verloren hebt aan vocht. Normaal gesproken is het vruchtwater helder, soms rozig, dan zit er wat bloed bij. Er mogen ook witte vlokjes in zitten.
Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in een glas. Als het vruchtwater in kleine hoeveelheden komt kunt u wat opvangen door op een plastic zak te gaan zitten en het daarna in een glas te bewaren. Maandverband heeft hiervoor geen zin want daar trekt het vocht direct in.
Er wordt dan dagelijks ongeveer 400 milliliter vruchtwater 'teveel' aangemaakt. Bijna een halve liter dus. Een derde hiervan wordt geregeld door de verschillen in vochtbalans tussen de moeder en het kindje.
Ingedaald hoofdje
Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.
Je kunt gewoon blijven rondlopen als de baby al is ingedaald. Als de vliezen zijn gebroken en bij de laatste controle was je baby nog niet ingedaald is het belangrijk dat je de verloskundige of gynaecoloog belt en gaat liggen.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen. Je blijft dus de hele tijd een beetje vocht verliezen.
Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open. Buiten deze vruchtbare dagen is de baarmoedermond harder, als het topje van je neus, en gesloten. Deze veranderingen van de baarmoedermond kun je door inwendig zelfonderzoek herkennen.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.