Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Want te veel peterselie eten kan leiden tot bijwerkingen zoals: verhoogde prikkelbaarheid, maagoprispingen, plotselinge daling van de bloeddruk.
Bloed, bloedvaten en bloedarmoede
Omdat peterselie boordevol ijzer zit geneest het bloedarmoede. Peterselie zorgt ervoor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Vrouwen die menstrueren kunnen daarom goed extra peterselie gebruiken om bloedarmoede te voorkomen. Peterselie helpt het bloed te zuiveren.
De plant is een sterke vochtafdrijver; hij wordt gebruikt bij blaasverlamming, nier- en blaasklachten en zelfs bij oedeem. Ook bij hoge bloeddruk kan hij goed gebruikt worden (vaak een disbalans in de vochthuishouding; de plant bevat flavonoïde wat het hart en bloeddruk reguleert).
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Voedingsmiddelen met een hoog vocht- en kaliumgehalte helpen bij het ontwateren. Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je nog meer vocht vasthoudt. Zout is meestal natrium, wat er ook voor zorgt dat je nog meer vocht vasthoudt. Verschillende soorten thee helpen je lichaam om vocht af te voeren.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Met het koksmes waaier je in een driehoek vorm over de peterselie heen. Hierbij moet de vrije hand op de punt van het koksmes gehouden worden en de andere hand houdt het mes bij het handvat vast. Nu maak je een wiegende en hakkende beweging over de peterselie.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden. Krulpeterselie wordt vooral gebruikt als garnering. Platte of Italiaanse peterselie kun je aan warme gerechten toevoegen.
Peterselie zit bomval vitamines, bevordert je immuunsysteem, is een uitstekende antioxidant en een perfect middel om vrije radicalen tegen te gaan. Je kan peterselie daarom gebruiken om je huid te voeden, littekens minder zichtbaar te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.
De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortel kan tot 15 cm lang worden. De wortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
Een potje peterselie met een inhoud van 5 gram kost in de supermarkt 1,39 Euro. Dat komt neer op een prijs van 278 euro per kilo. Daarmee is peterselie een van de duurste groenten die er bestaat.
Peterselie kun je prima vervangen door salie. Dit kruid is iets minder bekend maar bevat veel meer vitamine K dan peterselie en het is goed voor je geheugen. Gebruik salie het liefst in warme gerechten zodat alle vitamines vrijkomen. De bittere smaak doet het goed in vleesgerechten, soepen en visgerechten.
Verwijder de steeltjes van de peterselie. 2. Hak met het koksmes in een wiegende beweging de peterselie zo fijn mogelijk. Dit doe je door regelmatig van richting te veranderen en de peterselie op een hoopje te schuiven.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie en water dezelfde hoeveelheid urine geven. Dat koffie vochtvasthoudend is, lijkt daarom niet te kloppen. Het Voedingscentrum geeft eveneens aan dat zowel de vochtafdrijvende als de vochtvosthoudende werking niet bewezen is.