HOE ZIET EEN USB-C- OF TYPE-C-KABEL ERUIT? Het uiteinde van een USB-C-kabel is kleiner en lijkt een beetje op een Micro-USB-connector. Dit is de USB-connector die u uiteindelijk voor uw apparaten zult gebruiken in plaats van uw huidige USB-A-, Micro-B-, USB-Mini-kabel.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
Veel lichte laptops, ultrabooks en tablets gebruiken een USB-C adapter met een vermogen tot 45W. Deze universele 45W opladers zijn geschikt om alle USB-C apparaten met een vermogen tot 45W op te laden. De spanning van de adapter wordt automatisch gedetecteerd door de oplader.
Smartphones, tablets, printers, harde schijven en andere (mobiele) apparaten maken gebruik van dit kleinere type USB. USB-C zal op termijn zowel USB-A als USB-B opvolgen. USB-C is ongeveer even groot als een micro-USB-aansluiting . Het verschil is dat de aansluiting symmetrisch is.
De eerste Samsung Smartphones met een USB Type C zijn de Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy S8(+) en de Samsung Galaxy Note8.
Lightning is de door Apple ontwikkelde aansluiting waarmee je Apple producten oplaadt of aansluit op een computer. Naast de standaard usb A naar Lightning kabel is er een speciale usb C naar Lightning kabel om mee te snelladen.
USB C: sneller opladen
Zo zorgt deze stekker ervoor dat de communicatie tussen de twee verbonden apparaten een stuk sneller gaat. Dat komt voornamelijk doordat de kabel sterk verbeterd is. Deze is namelijk in staat om 100 watt door te voeren, tijdens een spanning van 20 volt.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
Met een USB-C naar HDMI kabel of adapter, USB-C to HDMI, verbindt u gemakkelijk uw USB-C apparaat, bijvoorbeeld uw laptop, met de HDMI aansluiting van uw TV, monitor of een ander apparaat. De USB-C HDMI kabels en adapters zijn geschikt voor 4K monitoren 30 Hz / 60 Hz.
Ook worden er vaak verschillende namen en uitdrukkingen door elkaar heen gebruikt USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen. Namelijk de gebruikte standaard en de gebruikte poort. Inmiddels zijn er de volgende versie uitgebracht: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. Gen 1 en 2.
Bij een standaard USB C kabel zien we dat er verschillende versies zijn met verschillende oplaadsnelheden. Datzelfde geldt voor de USB C autolader. Het is daarom goed om hiernaar te kijken. De snelheid van opladen ligt namelijk niet altijd op de 3 ampère, maar lager.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
Het belangrijkste bij het uitzoeken van een oplader is dat je een kabel met de juiste aansluiting kiest. Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting.
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort.
Alle iPhones vanaf iPhone 5 hebben een Lightning poort. Ook accessoires zoals AirPods en het Magic Keyboard laad je op via Lightning. Op MacBooks, de iPad Pro, iPad mini (sinds 2021) en iPad Air (sinds 2020) vind je dan weer een usb C poort.
iPhone met USB-C
Volgens de doorgaans betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo is er nu eindelijk goed nieuws: de iPhone maakt de overstap naar usb-c! Dit is hoogstwaarschijnlijk met name wegens de verplichting van de EU dat iedere smartphone een usb-c-aansluiting heeft, onder andere om elektronisch afval tegen te gaan.
Sneller opladen
iPhones zijn prachtige telefoons, maar kunnen qua opladen nog wel het een en ander van Android-telefoons leren. Usb-c kan hierbij helpen, want deze techniek kan hogere hoeveelheden stroom doorlaten. Je raadt het al: daardoor zit je iPhone-accu in de toekomst sneller vol.