Bij voetschimmel heeft u meestal witte schilfers en scheurtjes (kloofjes) tussen uw tenen. U kunt ook schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van uw voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Soms ziet u blaasjes en puistjes erbij.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Voetschimmel is niet erg gevaarlijk maar let op: wél erg besmettelijk. Het oplopen van voetschimmel of het besmetten van anderen met voetschimmel kan makkelijk gebeuren. Met name in een vochtige, natte omgeving waar schimmels zich snel kunnen uitbreiden.
Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de voetschimmel echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, miconazol, sulconazol en terbinafine.
Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.
Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Een schimmelinfectie op uw voetzool en/of tussen de tenen kan jeuken en pijn veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door schilfers, een rode huid op de voetzool welke soms sterk begrensd kan zijn en een witte uitslag tussen de tenen waarbij fissuren (scheurtjes) kunnen ontstaan. Een schimmelinfectie is te behandelen.
Het is aan te raden om voetschimmel zo snel mogelijk te behandelen, want als er niets aan wordt gedaan kan het ook de teennagels en zelf de hele voet aantasten. Ook andere delen van het lichaam kunnen worden geïnfecteerd.
Enkele mogelijke oorzaken voor het ontstaan van voetschimmel zijn: Het lopen op blote voeten in douche- en kleedruimtes. Slecht ventilerende schoenen en sokken. Zweetvoeten.
Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd. Voetschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag.
U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Helpt azijn tegen voetschimmel of tegen een schimmelnagel? Azijn tegen voetschimmel of azijn tegen schimmelnagels helpt helaas niet. Het beste middel tegen voetschimmel is toch echt een antischimmelmedicatie.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Als er sprake is van voetschimmel dan kun je het beste een apparaat gebruiken dat ontsmet via UV-licht. In plaats daarvan kun je ook waterstofperoxide of zuiveringszout gebruiken om de schimmel te verwijderen. Ook azijn is effectief voor het tegengaan van schimmelgroei in schoenen.
Risicopersonen. Voetschimmel komt vaak voor bij tieners en jongvolwassenen. Ook bepaalde beroepen vormen een groter risico zoals bakkers, kappers, metaalarbeiders, militairen en schoonmaaksters. Door veel rond te lopen en te staan, transpireren ze immers vaak aan de voeten.
Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels: Trichophyton rubrum en Trichofyton mentagrophytes. Deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid.
Voetschimmel is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen aan de voet die veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. In de volksmond wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat het een aandoening betreft die gemakkelijk opgelopen kan worden in zwembaden.
Een effectieve oplossing zijn zilversokken. Deze sokken met zilverdraad erin doden de bacteriën en schimmels. Zilver wordt van oudsher al gebruikt om bacteriën en schimmels te doden.
Voetschimmel is erg besmettelijk en kan zich ook uitbreiden naar andere delen van uw lichaam of op andere mensen om u heen. Als de huid is geïnfecteerd met een schimmel, is de kans groot dat ook de teennagels geïnfecteerd zullen raken (zie: schimmelnagels).
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Een ontsteking in de vagina door schimmel is niet erg en niet besmettelijk. Klachten zijn jeuk, wit slijm zonder geur, pijn bij plassen en pijn bij het vrijen. De klachten kunnen vanzelf overgaan.
Meestal is voor een huidinfectie een kuur van 2 tot 4 weken voldoende. Tussen de tenen kan een kuur van 6 weken nodig zijn. Nagelinfecties duren nog veel langer, tot zo'n 8 maanden. Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert.
Oplossing: de huid goed vet houden is erg belangrijk. De ontsteking kan worden geremd met onder meer corticosteroidzalf of teerzalf. Door de ontsteking te remmen verbetert ook de jeuk. Allergisch eczeem aan de voeten komt vrij veel voor.
Terbinafine doodt schimmels en gisten. Bij schimmel- en gistinfecties van de huid en nagels, zoals ernstige vormen van voetschimmel en schimmelnagels. Voetschimmel: binnen een paar dagen worden uw klachten minder. Andere huidinfecties genezen binnen 2 tot 6 weken.