Heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae). De plant wordt ook wel 'roobol', 'akkerpaardenstaart', 'kattenstaart' of 'unjer' genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er bladgroenloze stengels met sporenaren op de top.
Heermoes wordt ook wel (akker)paardenstaart, rattenstaart of kattenstaart genoemd. De jonge heermoesscheuten lijken op asperges en kunnen ook op die manier gegeten worden.
Heermoes heeft een bloedzuiverende werking die het lichaam ondersteunt bij ontstekingen en huidproblemen en bij de wondgenezing. Daarnaast werkt het ook vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Heermoes houdt de bloedvaten soepel en kan daarom ook worden ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten.
Heermoes kan giftig zijn voor mensen, maar zeker ook voor paarden. Zeker de soort die in moerasachtige natte omgevingen groeit kan gevaarlijk zijn voor paarden. De soort die je in de wei tegenkomt kan minder kwaad, tenzij er veel van gegeten wordt op een dag.
Je kunt heermoes verstikken door een bemesting met kalium en fosfor (beendermeel) uit te voeren en daarna het perceel af te dekken met dit zwart plastic. Na verloop van tijd zullen de planten uitgeput zijn en de strijd opgeven.
Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen. De wortels zijn namelijk volgezogen met mineralen, en dit kan de grond dan weer mooi opnemen. Hierdoor wordt de grond weer rijker aan mineralen, waardoor er in het vervolg weer minder heermoes zal groeien.
Je kunt gemakkelijk zout strooien over de tegels waar heermoes tussenkomt, of gewoon de planten zelf bestrooien met zout. De heermoes zal niet in één keer weg zijn, maar met een beetje doorzettingsvermogen blijft het op een gegeven moment weg. Kalk is ook een manier om heermoes te bestrijden.
Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, kan voor veel overlast zorgen in de tuin. Naam: Heermoes (ook wel Akkerpest, Paardenstaart, Akkerpaardenstaart of Kattenstaart genoemd). Latijnse naam: Equisetum arvense.
Kook één keer per dag een ruime hoeveelheid water met een flinke eetlepel verse of gedroogde Heermoes en bewaar dit in een thermoskan. Drink een liter thee van Heermoes in kleine hoeveelheden verdeeld over de dag op. Het restant kun je gebruiken om bijvoorbeeld je planten mee te voeden.
Heermoesgier – gegist aftreksel van heermoes (paardenstaart; Equisetum arvense). Giet 10 liter water bij 1 kilo heermoes, voeg 500 gram suiker toe en laat dat vijftien tot twintig dagen staan. Elke dag even roeren. Na een paar dagen begint de gisting.
Je moet dus geen extra meststoffen strooien maar mineralen toedienen. Lavameel is daarom de beste keuze om te strooien als je heermoes hebt. Voorzie minstens 20 kg lavameel per are / per jaar.
Eetbaarheid. Heeft een hele bittere, wrange smaak (veel looistoffen). Stengels (enkel jonge stengels in het voorjaar anders zijn ze taai) schillen en te gebruiken als kook- of roerbakgroente. Verse, malse bladeren in een salade.
Heermoes bevat veel silicium, wat voor planten en dieren van essentieel belang is voor de opbouw van de celwanden. Dit is de reden dat Equisaetum ook veel wordt gebruikt in producten die haar, nagels en botten ondersteunen. Ook op de nieren heeft het een opbouwende werking.
Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.
Heermoes is te vinden op voedselrijke omgewerkte grond in akkers, bermen, grasland, langs spoorwegen en in tuinen. Soms vind je de soort ook in loofbossen.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Equisetum spp. De paardenstaart komt veel voor langs bosranden en in de buurt van beekjes. Deze plant is in het speciaal giftig voor paarden, andere dieren hebben minder tot geen symptomen bij het eten ervan. De gehele plant is giftig, zowel vers als in hooi, maar wordt vooral in hooi gegeten door paarden.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Nochtans bevat heermoes veel mineralen wat goed is voor de composthoop en voor de grond waarop je heermoes laat verteren. Hij haalt de mineralen zeer diep vanuit de grond naar boven.
Een van de sierlijkste paardenstaarten in ons land is de bospaardenstaart. Geen algemene verschijning, maar in de wat rijkere bossen met bronnen en beken kun je hem wel tegenkomen. Vanaf april komen de groene stengels boven de grond die al snel beginnen te vertakken.
Wanneer je heermoes in je tuin hebt, dan heeft uw grond tekorten. Heermoes kan groeien aangezien hij met zijn meters lange wortels de mineralen diep uit de bodem kan halen. Heermoes zorgt er op de zeer lange termijn voor dat uw grond terug vruchtbaar wordt doordat hij mineralen uit de diepe bodem kan halen.
Heermoes bestrijden met gif
U kunt wel gebruik maken van MCPA. Dit is een synthetische herbicide die de aanwas van nieuwe heermoes stopt. U kunt MCPA het beste gebruiken in juni en juli omdat de planten dan nog niet veel voedingsstoffen hebben opgebouwd.
Ook heeft de Kattenstaart een antibiotische werking op darmen (diarree, dysenterie, maagslijmvliesontsteking en vlektyfus) en prikkelbaar darmsyndroom, beschermd de lever, helpt bij koorts, hepatitis, en is bloedstelpend, bij menstruatieklachten gebruikt (adstringerend), en hypoglycemisch. Verse- en drogerij gebruiken.