Ongeveer 8-11 mm boven de rand van het ooglid bevindt zich een omslagplooi of huidplooi (ooglid-crease of skin-crease).
Hangende oogleden of een slappe huid rondom de ogen kan worden verstrakt en gelift met behulp van de Erbium Pixel laser, een gefractioneerde laser die de fibroblasten stimuleert om nieuw collageen aan te maken. De techniek van deze laserbehandeling is afgestemd op de dunne huid van de oogleden en rondom de ogen.
Harde oogrok (sclera)
De harde oogrok is wit. Een wit bindweefselkapsel die de oogbol beschermt. De harde oogrok geeft het oog zijn stevigheid. Aan de voorkant gaat de oogrok over in een doorzichtige deel, het hoornvlies, aan de achterkant in de harde hersenvlies omhulling van de oogzenuw.
In het bovenste ooglid zijn dat er ongeveer 25 en in het onderste ooglid ongeveer 20. De talgkliertjes spelen een belangrijke rol bij de productie van de traanfilm. Tot slot liggen langs de ooglidrand nog zweetkliertjes en natuurlijk de wimpers. Het bovenooglid heeft ongeveer 100 oogharen, het onderooglid 50.
Ectropion is een naar buiten gedraaide rand van het onderooglid. De afwijking veroorzaakt klachten en is cosmetisch storend omdat de rode binnenzijde van het ooglid zichtbaar is. Het slijmvlies van het onderooglid kan verdikt raken.
Bij een ectropion is de rand van uw onderooglid verslapt. Hierdoor draait deze naar buiten. De rode binnenkant van het ooglid is dan te zien. Vaak is uw oog daarbij geïrriteerd omdat het ooglid minder goed sluit.
Ectropion ontstaat wanneer de slijmvliezen aan de binnenkant van de baarmoederhals zich uitbreiden naar de baarmoedermond. Dit weefsel is gezond maar wel kwetsbaar waardoor het voor klachten kan zorgen als het in overmaat aanwezig is.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Een vuiltje of splinter op het oogwit of onder het ooglid
Wrijf niet in uw oog. Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen.
Bij een hagelkorreltje raakt de uitgang van een talgklier in het ooglid verstopt. Dit kan komen door een propje ingedroogd huidsmeer (talg). Hierdoor kan de talg uit het kliertje niet meer naar buiten en hoopt zich op. Zo ontstaat er een bultje.
Ook de oogwand bestaat uit drie lagen: een stevige buitenlaag: de harde oogrok; een middenlaag met veel bloedvaten en pigment: het vaatvlies; een binnenlaag met lichtgevoelige cellen: het netvlies.
Beschadiging van de oogzenuw heeft meestal tot gevolg dat het aantal vezels vermindert en dat de doorbloeding van de oogzenuw verslechtert. Daardoor wordt de oogzenuw dunner en verandert de roze kleur van de papil in bleekroze of wit. Wanneer de oogzenuw beschadigd raakt, wordt het zien slechter.
Kegeltjes functioneren optimaal bij fel licht. De andere lichtgevoelige cellen, de staafjes, functioneren daarentegen beter bij flauw licht. Kegeltjes maken kleurwaarneming mogelijk en hiermee is het zicht scherper en kunnen sneller veranderingen in het beeld worden waargenomen dan met staafjes.
Door de warmte van Tixel verstrakt de huid op de onder en boven oogleden en ook rondom de ogen. Daarbij wordt de huid dikker en steviger waardoor de donkere kringen ook minder zullen worden. Door de huidverstrakking worden de kraaienpootjes ook een stuk minder zichtbaar.
Met recht in dit rijtje beste oogcrèmes: de 'pep-start' van Clinique. Hiermee krijgt de huid rondom de ogen een snelle oppepper. De oogcrème is makkelijk aan te brengen door de ronde applicator en geeft je in een korte tijd een frisse en heldere look. Érg goed tegen wallen en donkere kringen.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen. Het is dus ook niet zo dat er achter je oog zo'n grote druk kan ontstaan, dat je ogen eruit poppen.
De zenuwen in je neus die signalen naar je hersenen sturen voor een niesreflex, liggen dichtbij de zenuwen die nodig zijn voor het dichtknijpen van je ogen. Beide reflexen zijn waarschijnlijk met elkaar verbonden en daarom knijp je automatisch je ogen dicht als je niest. Het kan trouwens wel, met open ogen niezen.
Indien er klachten zijn kan een entropion veelal door middel van een operatie worden verholpen. Een entropion-correctie vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving, en duurt ongeveer 45 minuten. U krijgt eerst druppels die het oogoppervlak verdoven, vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd.
De term Portio-erosie (of baarmoedermonderosie) wordt gebruikt voor twee verschillende situaties: Het verschijnsel waarbij cilindrisch epitheel, dat normaal in het kanaal van de baarmoederhals (cervix uteri) voorkomt, zich uitbreidt over dat deel van de cervix dat in de schede zichtbaar is.
In de vagina heeft de baarmoederhals een opening, de baarmoedermond, het ostium externum. Het gedeelte van de cervix dat zichtbaar is via de schede wordt portio genoemd.