Zie je een groene kleur, dan is de avocado nog niet rijp. Zie je een donkerbruine kleur? Dan is hij overrijp. Is het geel en helder, dan is je avocado 'à point'.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak. Dichtknopen en binnen no-time is je avo eetklaar. Ben je echt desperate, prik dan met een mes wat gaatjes in de schil van de avocado en doe hem 30 seconden op medium hitte in de magnetron.
De groene variant ook wel de Florida- of de Fuerte-avocado genoemd is een stuk steviger dan de Hass. De vrucht verkleurt niet en blijft groen. Hij is in verhouding ook minder vettig, wat ook letterlijk scheelt in het aantal calorieën dat u binnenkrijgt (maar liefst een derde minder dan de Hass).
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Als de avocado keihard is, dan weet je zeker dat hij nog niet rijp is, dus dan moet je hem nog even laten rijpen op de fruitschaal. Is de holte van het pitje helder, dan weet je zeker dat je avocado goed is. Hij is precies goed en zal niet bruin zijn.
Aan één kant van de avocado zit een kroontje, dat je er makkelijk af kunt halen. Haal je deze eraf en is het plekje eronder geelachtig, dan is je avocado prima. Als het bruin is, dan is je avocado overrijp, groen betekent dan weer dat je geduld moet oefenen, want je avocado is nog niet rijp.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Gelukkig is een avocado niet helemaal verloren eens de bovenkant bruin ziet. De groene delen onder het bruine laagje zijn immers nog wel perfect eetbaar. Snij de aangetaste delen van de avocado in dat geval gewoon weg, en eet de overschot gewoon op.
Het gematigde klimaat in de regio laat toe het jaar rond avocado's te telen. Experts waarschuwen dat de chemische sproeistoffen die in de avocadogaarden worden gebruikt in het grondwater dringen, rivieren en meren verontreinigen en zo voor ziektes zorgen.
Zonder extra fruit of groente duurt het proces 2 tot 5 dagen. Check geregeld. Als je je fruit/tomaat hebt toegevoegd duurt het rijpingsproces aanzienlijk korter, namelijk 1 tot 3 dagen. Je avocado is rijp als deze makkelijk te pellen is.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Magnetron of oven
Wikkel je avocado in aluminiumfolie en 'bak' hem circa 10 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt de avocado ook in huishoudfolie wikkelen en telkens 30 seconden in de magnetron doen tot hij zacht is. Houd wel in je achterhoofd dat deze twee methodes de smaak enigszins aantasten.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Gewoon uit het vuistje. En dan kun je avocado's natuurlijk ook prima gewoon zo eten! Een snufje zout en peper erover, en je bent klaar. Of rol plakjes avocado bijvoorbeeld in rolletjes ham of rosbief voor wat extra eiwitten.
Echt bedorven voedsel is slecht voor de gezondheid, maar een avocado die net overrijp is veilig te eten, hoewel hij mogelijk niet lekker smaakt.
Niet lekker! De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Komt hij wel los, controleer dan de kleur van het kuiltje dat achterblijft. Is de kleur helder, fluorescerend geel of groen, dan is je avocado klaar voor gebruik. Ziet het er beschimmeld of zwart uit, dan laat je de avocado beter links liggen.
Je kunt dan ook allerlei gerechten met avocado bedenken: avocado in een avocadosalade, op een brood, in combinatie met een lekker visje en natuurlijk als hoofdingrediënt van de populaire dipsaus guacamole. Avocado's bevatten enorm veel eiwitten en ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Superfood 3: Avocado is een bron van vitamine B en E. Voor mensen die last hebben van haaruitval kan het helpen om meer avocado te eten. De vitaminen in de avocado houden het haar sterk en hiermee voorkom je haaruitval.
Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Net als bij appels, bananen en aardappelen, kleurt een avocado bruin wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. Dit proces wordt ook wel oxidatie genoemd. Dit is een chemische reactie waarbij het vruchtvlees wordt aangetast, met als gevolg een bruine avocado.