Het is een vergroeide teen van – meestal – de tweede of derde teen.Er is een kromstand van de teen, waarbij een pijnlijke knobbel aan de bovenzijde van de teen zit. De klauwteen is eigenlijk een bijzondere vorm van hamerteen, waarbij de afwijking uitgebreider en hardnekkiger is.
Hamertenen of klauwtenen hoeven niet altijd pijnklachten te veroorzaken, maar wanneer ze dat wel doen kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Is er sprake van diabetes, dan is de afwijkende stand van uw tenen zeker een reden om een podotherapeut te raadplegen.
Met zowel klauw- als hamertenen worden tenen bedoeld waarbij het eerste kootje gestrekt is en naar boven wijst. Als het eindkootje gestrekt staat, is het een hamerteen.Is het eindkootje gebogen, dan noemen we dit een klauwteen.
Oorzaken van een klauwteen of hamerteen zijn o.a. een doorgezakte voorvoet, slijtage (artrose), ouderdom, een holvoet, een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), hoge spierspanning van de voetspieren, of beschadiging van kleine zenuwtjes in de voet (polyneuropathie) door bijvoorbeeld Diabetes.
Hamertenen lijken op klauwtenen, maar er is wel een verschil. Bij de hamerteen is namelijk alleen het eerste gewricht in het kootje gebogen. Als er sprake is van een klauwteen, dan is ook het tweede gewricht gebogen. De stand van de aangedane teen wijkt hierdoor nog meer af van het normaal.
Tijdens de operatie wordt de teen rechtgezet.De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de bovenkant van de teen en verwijdert een stukje bot. Daardoor wordt de teen iets korter en rechter. Soms is het ook nodig om de pees die over te teen loopt, wat te verlengen omdat deze te strak staat.
Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit of onder een andere teen door groeit. Vaak zie je dit bij de tweede teen die op of onder de grote teen groeit of de kleine teen die op of onder de vierde teen groeit. Alle tenen kunnen hierbij aangedaan worden.
Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de middelste voorvoet gewrichten ook wel MTP-gewrichten genoemd.
Oorzaken van kromme stand van de teen
Een hamerteen of klauwteen ontstaat doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Normaal gesproken is er een mooi evenwicht tussen de spieren die de tenen laten buigen en de spieren die de tenen laten strekken.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet kan u last hebben van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. U kunt ook een doorgezakte voet hebben zonder pijnklachten. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Oorzaken hamer- en klauwtenen
Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een hamer- of klauwstand. Een doorgezakte voorvoet, een scheve grote teen, langdurig dragen van te kleine schoenen of een langere teen ten opzichte van de andere tenen, kunnen oorzaken zijn van het ontstaan van hamer-of klauwtenen.
Soms kan een hamerteen gecorrigeerd worden met een speciale steunzool.Vaak is echter een operatie noodzakelijk. Bij de operatie verwijdert de orthopeed een gedeelte van het eerste kootje van de teen. Het kromme gewrichtje kan hierdoor ontspannen, waardoor de teen weer plat komt te liggen.
Bij een fysiologische platvoet is er sprake van een platvoet wanneer men op de voet staat.Wanneer men op de tenen gaat staan en de voet uitstrekt is er echter wél een normale voetboog te zien.
Het herstel
De teen blijft na de operatie vaak nog vele maanden wat dikker en warmer. Dat is normaal. Het litteken op de teen kan tot 6 weken na de ingreep pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk.
Tijdens de ingreep wordt het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen weggehaald. Ook een deel van het eerste kootje zelf wordt verwijderd. De kootjes gaan daarna aan elkaar groeien. Wordt er meer bot weggehaald door de specialist, dan gaan de kootjes niet aan elkaar groeien.
Iemand met ronde tenen is tactisch en vriendelijk. Iemand met hoekige tenen is recht voor z'n raap. Horizontale ribbels op je teennagels wijzen op emotionele gebeurtenissen in de afgelopen periode. De kleine teen van de rechtervoet staat voor angst en onzekerheid.
Artrose Grote Teengewricht. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden.
De voornaamste klachten zijn pijn en de verminderde beweging in de grote teen. Pijn en verminderde beweging komen door artrose, reuma of een ernstige scheefstand van de grote teen. De gewrichtsknobbel kan ontstoken raken waardoor deze rood en pijnlijk wordt.
Hamerteen en schoenen: welke kan ik aan? Als je een hamerteen, klauwteen of krabbelteen hebt, kun je niet alle schoenen aan. Sommige schoenen veroorzaken namelijk meer pijn. Wij raden je schoenen aan met een bovenwerk van zacht, rekbaar materiaal.
Meestal probeert u eerst of uw klachten verminderen door het dragen van de juiste brede schoenen en steunzolen. Als u al klachten heeft bij het op blote voeten lopen of zonder schoenen te dragen dan geeft deze 'conservatieve' behandeling vaak een minder goed resultaat. Een operatie kan dan nodig zijn.
Wiebelen - Vaak helpt het al om je tenen op en neer te wiebelen. Bewegen - Beweeg je voeten van boven naar beneden en blijf dit herhalen tot je voelt dat de kramp verminderd of weg is. Op je tenen - Ga op je tenen staan en vervolgens op je hakken. Blijf deze beweging herhalen.
De hamerteen is één van de meest voorkomende (voor)voetproblemen.Het is een vergroeide teen van – meestal – de tweede of derde teen. Er is een kromstand van de teen, waarbij een pijnlijke knobbel aan de bovenzijde van de teen zit.
Meestal is echter een strak spierstelsel de oorzaak. Als uw been (dijbeen en onderbeen) in het dagelijks leven naar buiten gedraaid is, wordt dat de neutrale en comfortabele beenpositie van uw lichaam. Ook al heeft u daar dan misschien geen last van, het weerhoudt u er wel van om uw dijbeen comfortabel naar binnen te draaien als u op de bank zit. paard.
Een orthese wordt gemaakt van siliconen en wordt geplaatst tussen, op of onder de tenen. Hiermee kunnen de tenen bijvoorbeeld uit elkaar gehouden worden, zodat ze niet meer langs elkaar wrijven of kunnen de tenen in een andere richting gestuurd worden, waardoor ze niet meer tegen de schoen drukken tijdens het lopen.