Let op de kleur. De tint van een roséwijn verklapt bijna altijd iets over de smaak. De meeste rosés hebben een Provençaalse stijl. Dit zijn wijnen uit Zuid-Frankrijk die een lichtroze zalmkleur en een licht, fris en fruitig karakter hebben.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Drink rosé zo jong mogelijk
Rosé, in tegenstelling tot de meeste rode en witte wijn, wordt er met de jaren niet beter op. Als een rosé veroudert worden de smaken meer ingetogen en verdwijnt de frisheid naar de achtergrond. Kies daarom altijd een rosé van maximaal twee jaar oud.
Elle Eten zette de Zinfandel Rosé van de Lidl in het zonnetje: “… zoete, spotgoedkope maar fruitige rosé!” Deze rosé is door de druif Zinfandel een zoete, frisse wijn. Voor de liefhebbers van een zoet Rosétje is deze wijn van 2,99 euro echt een aanrader.
De Provence is de geboorteplek van de beste, droge rose ter wereld. Drink deze frisse, fruitige wijn bij de borrel of bij een zomerse lunch.
Wanneer je Aldi hoort, weet je dat het betaalbaar is. De lekkerste rosé van de wereld is de 'Exquisite Collection Côtes De Provence 2016. ' Deze rosé kost je nog geen 7 euro per fles en daar heb je op een gemiddeld terras nog geen 3 glazen wijn voor.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Je kunt wegkomen met: Rosé
Maar het is ook niet de slechtste wijn aan de bar. Rosé wordt gemaakt van rode druiven, maar wordt anders gemaakt dan andere rode wijnen. Het bevat minder antioxidanten omdat de druivenhuid minder tijd heeft om antioxidanten over te dragen tijdens het wijnbereidingsproces.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Rosé wijnen
Zoete rosé heeft een donkere kleur. De smaak is mild, rond en fruitig. De wijn heeft vaak een rijke, zoete geur en een sterk karakter. Veel voorkomende druiven zijn Syrah en Malbec.
Heel bekend zijn de roséwijnen uit de Provence, met hun lichtbleke zalmtint. Ook de meeste rosés uit Anjou (Loirestreek) zijn lichte, frisse wijnen. Donkere, volle en iets rijpere rosé wijnen, zoals de appellation Tavel uit de Rhône en de clairet uit de Franse wijnregio Bordeaux.
AIX Rosé | Vanaf 16,95 per fles | Wijnspecialist.nl.
Wijnen bij ALDI zijn van de hoogste kwaliteit. Niet alleen onze Magister Vini Dirk denkt hier zo over, maar ook wijnschrijvers en jury's bestempelen ALDI-wijnen keer op keer als topwijnen. Zo zijn er zijn meer dan 40 prijswinnende wijnen onder de vijf euro in het assortiment te vinden.
Sankt Anna – Riesling
Deze wijn is droog en spatzuiver met de smaak van rinse appel, peer, ananas en sinaasappelschil. Hij is erg lekker bij salades en pasta's met vis, gevogelte en varkensvlees of Aziatische gerechten. Bekroond met een 8,5 bij de Grote Hamersma.