Hamertenen lijken op klauwtenen, maar er is wel een verschil. Bij de hamerteen is namelijk alleen het eerste gewricht in het kootje gebogen. Als er sprake is van een klauwteen, dan is ook het tweede gewricht gebogen. De stand van de aangedane teen wijkt hierdoor nog meer af van het normaal.
De symptomen van een hamerteen bestaan uit pijn, eeltvorming en het moeizaam lopen in schoenen. Bij mensen met hamertenen vervormen de tenen zich langzaam onder invloed van druk van schoenen en omliggende tenen en trek van de pezen. Langzaamaan wordt het eerste gewrichtje in een teen stijf en krom.
Er is niet één oorzaak waardoor je een hamerteen, klauwteen of krabbelteen krijgt. De oorzaken die wij kennen zijn: Te kleine schoenen. Afwijkende voetvormen, zoals een holvoet, platvoet, hallux valgus of doorgezakte voorvoet.
Hamerteen symptomen
Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, en de teen hamer-vormig vergroeid. Het gewricht voelt pijnlijk aan. De teen is stijf en minder beweeglijk dan zou moeten. Het bewegen is ook extra vaak pijnlijk.
Meestal wordt een hamerteen veroorzaakt door het dragen van slecht passende schoenen. Dit kan soms enige tijd, zelfs jaren, duren voordat er klachten optreden. Denk dus altijd om goede en voldoende ruimte in de schoenen! Een andere veel voorkomende oorzaak is een hallux valgus (ook wel bunion genoemd).
De eerste behandeling van hamertenen is altijd een behandeling zonder operatie, ook wel een conservatieve behandeling genoemd. In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door aangepaste schoenen of steunzolen. Ook kunnen viltjes en ringpleisters helpen.
Soms kan een hamerteen gecorrigeerd worden met een speciale steunzool.Vaak is echter een operatie noodzakelijk. Bij de operatie verwijdert de orthopeed een gedeelte van het eerste kootje van de teen. Het kromme gewrichtje kan hierdoor ontspannen, waardoor de teen weer plat komt te liggen.
Met zowel klauw- als hamertenen worden tenen bedoeld waarbij het eerste kootje gestrekt is en naar boven wijst. Als het eindkootje gestrekt staat, is het een hamerteen.Is het eindkootje gebogen, dan noemen we dit een klauwteen.
De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten per teen. Via een sneetje op de rug van de teen wordt het geknikte gewrichtje vrijgemaakt. Van beide teenkootjes wordt een stukje bot verwijderd (zie A en B in de tekening). Eventueel krijgt u een metalen of, oplosbaar pinnetje in uw teen.
Tijdens de hamerteen operatie maakt de orthopedisch chirurg een kleine snede over de bovenkant van de teen, waarbij het kopje van het basiskootje verwijderd wordt, zodat de teen korter wordt en weer recht komt te staan. Soms moet ook de teenstrekker verlengd worden en/of de kapsels worden losgemaakt.
Tijdens de ingreep wordt het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen weggehaald. Ook een deel van het eerste kootje zelf wordt verwijderd. De kootjes gaan daarna aan elkaar groeien. Wordt er meer bot weggehaald door de specialist, dan gaan de kootjes niet aan elkaar groeien.
Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de middelste voorvoet gewrichten ook wel MTP-gewrichten genoemd.
Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit of onder een andere teen door groeit. Vaak zie je dit bij de tweede teen die op of onder de grote teen groeit of de kleine teen die op of onder de vierde teen groeit. Alle tenen kunnen hierbij aangedaan worden.
De voornaamste klachten zijn pijn en de verminderde beweging in de grote teen. Pijn en verminderde beweging komen door artrose, reuma of een ernstige scheefstand van de grote teen. De gewrichtsknobbel kan ontstoken raken waardoor deze rood en pijnlijk wordt.
Artrose Grote Teengewricht. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden.
Iemand met ronde tenen is tactisch en vriendelijk. Iemand met hoekige tenen is recht voor z'n raap. Horizontale ribbels op je teennagels wijzen op emotionele gebeurtenissen in de afgelopen periode. De kleine teen van de rechtervoet staat voor angst en onzekerheid.
Oorzaken van een klauwteen of hamerteen zijn o.a. een doorgezakte voorvoet, slijtage (artrose), ouderdom, een holvoet, een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), hoge spierspanning van de voetspieren, of beschadiging van kleine zenuwtjes in de voet (polyneuropathie) door bijvoorbeeld Diabetes.
U zult merken dat u de voet na de eerste week steeds langer naar beneden kunt houden zonder dat uw voet pijn doet. De zwelling kan lang aanhouden. Hierbij is 3 tot 6 maanden een gemiddelde periode.
Zeker voor deze groep mensen is het belangrijk om verbandschoenen voor hamer tenen te dragen van verbandschoenen.nl. Dit om verdere ongemakken te voorkomen. De verbandschoenen geven een geweldige ondersteuning en zijn voorzien van veel ruimte bij de tenen om schuren te voorkomen.
Een corrigerend voetbed of een slipper of sandaal van Zlippo is dan een zeer geschikt hulpmiddel. Beide kunnen de stabiliteit verbeteren en dus het loopcomfort. Wilt u zich laten informeren over de mogelijkheden voor u? Vraag het een podotherapeut of podoloog bij u in de buurt.
Tenenlopen kan een gewoonte zijn geworden van een kind (habituele tenenloper).Zij vinden het lopen op de tenen prettig. Vooral kinderen met autisme of AD(H)D hebben de neiging om langer op de tenen te blijven lopen. Echter, ook kinderen zonder deze aandoeningen kunnen het prettig vinden om op hun tenen te lopen.
Karakteranalyse, middels het lezen van de tenen, is een methode die je inzicht geeft in je gedrag, karakter en persoonlijkheid. Dit gebeurt door te kijken naar de stand en vorm van de tenen en de nagels.
Ga op één been staan met uw grote teen naar omhoog gebogen op een boek. Zak vervolgens langzaam door uw knie en kom weer omhoog. Ga op een stoel zitten met uw grote teen omhoog gebogen tegen een harde steun. Duw vervolgens uw knie naar voren, u voelt dan rek onder in uw teengewricht.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet kan u last hebben van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. U kunt ook een doorgezakte voet hebben zonder pijnklachten. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.