Bij de uitkering van levensverzekeringen geldt de leer van het zelfstandig recht op uitkering. Wat houdt dat in? De verzekeringnemer wijst bijvoorbeeld zijn echtgenoot, kinderen of erfgenamen als begunstigde aan. De begunstigde krijgt een eigen recht op de uitkering uit de levensverzekering.
Wie de uitkering levensverzekering toekomt, staat op het polisblad van de verzekering. In de regel is het lijstje als volgt: eerst komt het (bij het in leven zijn) de verzekeringsnemer toe, dan de echtgenoot/ote of (geregistreerd) partner, dan kinderen en tenslotte de erfgenamen.
begunstigde(n) bij overlijden : diegene die het kapitaal van de levensverzekering ontvangen als de verzekerde vóór de eindvervaldag van de polis overlijdt. Begunstigden kunnen op verschillende manieren vermeld worden in een levensverzekering. Hoe de begunstigde benoemd wordt, kan gevolgen hebben op erfrechtelijk vlak.
Deze verzekering keert een bepaald bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. De kapitaalverzekering keert een bedrag ineens uit. Deze verzekering sluiten veel mensen tegelijk met een hypotheek af. Op die manier kunnen ze met de uitkering de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk aflossen.
Vaak sluiten mensen met een koophuis, onderneming of een echtscheiding wel een levensverzekering af. Wanneer zij komen te overlijden, wordt er financieel gezien geen grote schade geleden. Ook mensen met kinderen, kiezen ervoor om een levensverzekering aan te gaan.
De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 74 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
Een verzekeraar mag je weigeren als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Bijvoorbeeld omdat je niet (helemaal) gezond bent en een verhoogd risico hebt op vroegtijdig overlijden.
Ja, in sommige gevallen is dat mogelijk. Ook als u nog in leven bent, kan een levensverzekering uitkeren. Ook als u een verzekering heeft die alleen uitkeert bij overlijden. Er zijn dan mogelijkheden om een geldbedrag te krijgen van uw verzekering.
Er zijn meerdere redenen om een levensverzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te voorkomen dat je nabestaanden met een schuld achterblijven als je overlijdt. Je kunt ook een levensverzekering nemen om je hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen of om te sparen voor je pensioen.
Zodra u de lijfrente krijgt uitgekeerd, wordt de uitkering levensverzekering belast. U betaalt u er inkomensbelasting over. Hoeveel u uiteindelijk betaalt, hangt af van de hoeveelheid premies en stortingen die u voor de lijfrente al heeft afgetrokken.
Het kapitaal van uw levensverzekering kon tot nu uitgekeerd worden aan een verre neef of nicht, zelfs als u uw erfenis in uw testament aan iemand anders had toegewezen.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven van een persoon. Een overlijdensrisicoverzekering is 1 van de soorten levensverzekeringen die een persoon kan afsluiten.
Je kan het polisblad van de overledene niet meer vinden. Als je zeker wilt weten of de overledene was verzekerd, kun je een digitale aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond vraagt de deelnemende verzekeraars of de persoon in kwestie verzekerd was.
Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje en kunt u zelf ook kijken of u hier een naam herkent. Vragen over verzekeraars die niet meer bestaan kunt u stellen aan de informatiedesk van De Nederlandsche Bank via [email protected].
Wanneer je een levensverzekering hebt afgesloten, is het mogelijk om deze af te kopen. Het afkopen van een levensverzekering houdt in dat je de verzekering stopzet. Je beëindigt de verzekering dan voordat de afgesproken einddatum bereikt is.
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert op een vooraf afgesproken moment of bij overlijden. Een levensverzekering afsluiten doe je dus om diverse redenen. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen of om je nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen als je overlijdt.
Hoe lang duurt het voordat de levensverzekering wordt uitgekeerd? Doorgaans zal je de uitkering niet meteen ontvangen. In het geval van een overlijdensrisicoverzekering kan het enkele weken tot maanden duren vooraleer je de uitkering effectief ontvangt.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Levensverzekering niet aftrekbaar
De premie die je betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering is doorgaans niet aftrekbaar in Box 1 van je belastingopgave. Dit is zelfs voordelig, want het betekent ook dat de uitkering niet als inkomen opgegeven hoeft te worden.
Zoeken naar oude polis
U doet daarvoor een verzoek om een polis op te zoeken bij het Verbond van Verzekeraars. Als u een verzoek doet, gaat het Verbond navraag doen. Uw vraag gaat dan naar alle aangesloten verzekeraars om te kijken of uw naam daar bekend is. Dit kan drie maanden duren.
De pensioenspaarverzekering is een levensverzekering van tak 21 of tak 23. U kiest: Tak 21 biedt een kapitaalsbescherming en een gewaarborgde interestvoet voor elke storting. Hou er wel rekening mee dat deze interestvoet kan variëren naargelang het tijdstip van de premiestorting.
Als je overlijdensrisicoverzekering de einddatum bereikt dan stopt de verzekering. Er volgt geen uitkering. Misschien vind je het nodig om ook na het einde van deze verzekering het risico van overlijden te verzekeren. Je kunt dan een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten.
Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds januari 2018 niet meer verplicht. Wel kan een hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen als onderpand. Dit verschilt per hypotheekverstrekker.
De verzekering blijft eigendom van de verzekeringnemer. Dit is de persoon op wiens naam de verzekering staat. Als je de waarde van de verzekering wilt verrekenen, regel je dat zelf onderling met je ex-partner. Bijvoorbeeld met ondersteuning van een advocaat of mediator.