Een goede omzet draaien laat zien dat je je product/dienst en markt goed op elkaar weet af te stemmen. Dat er vraag is naar je aanbod. Dat er cashflow in het bedrijf aanwezig is. Omzet, zelfs al zijn de kosten hoog/hoger, kan er nog altijd voor zorgen dat een bedrijf groeit.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
De omzet is het bedrag dat een bedrijf in een bepaalde periode op papier heeft verdiend met het verkopen van diensten en/of goederen. De omzet is opgebouwd uit twee componenten; de prijs (voor hoeveel geld je diensten of producten verkoopt) en de afzet (hoe vaak je die diensten of producten hebt verkocht).
Omzet, dat zijn de opbrengsten inclusief de btw. De winst van je bedrijf bereken je door de kosten van de opbrengsten af te trekken. De kosten zijn dus belangrijk als je de winst van je bedrijf berekent.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
Een mooi streven voor een gemiddelde startende zzp'er in de zakelijke dienstverlening is een (minimale) omzet van € 35.000 het eerste jaar. Dit bedrag komt overeen met het modale (meest voorkomende) inkomen in Nederland.
Je omzet bestaat uit de totale som van inkomsten die jij in een jaar gegenereerd hebt. Hier trek je alle gemaakte kosten (exclusief btw) vanaf. Het bedrag dat overblijft is je winst uit onderneming. Over deze winst uit onderneming betaal je belasting.
Conclusie. Je omzet is dus het totaal van de verkopen in een bepaalde periode (exclusief btw) maar een hoge omzet is niet zondermeer zaligmakend. Meestal stijgen bij een omzetgroei de kosten mee. Er zullen momenten komen dat je wellicht extra personeel in dienst moet nemen of extra apparatuur nodig hebt.
De omzet van uw bedrijf is het totale bedrag aan inkomsten uit de verkoop van producten en diensten in een bepaalde periode. Dit wordt ook wel de bruto-omzet genoemd.
Uit de omzet kun je een beetje aflezen hoe succesvol een bedrijf is. Als je helemaal niets hebt verkocht, heb je ook geen omzet. Maar het zegt echter niets over de winst die je hebt gemaakt. Het klinkt misschien raar, maar ondanks dat je een hoge omzet hebt, kun je toch verlies draaien.
De winst uit uw onderneming is onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1). Als uw ondernemingswinst negatief is, heet dat Verlies uit onderneming.
De omzet kunt u zowel inclusief btw als exclusief btw berekenen, maar vaak wordt er gesproken over omzet exclusief btw. In een formule kan dit weergegeven worden als: Omzet (incl. btw) = de afzet x de verkoopprijs van een product op dienst. Wanneer u voor een gebakje 2 euro vraagt, is uw verkoopprijs 2 euro.
De opbrengst van een bedrijf of project is het geld dat binnenkomt via een bankrekening of via de kas. Opbrengsten worden met een ander woord omzet genoemd. Het bestaat uit de afzet (het aantal verkochte producten), vermenigvuldigd met de verkoopprijs van deze producten, berekend exclusief btw.
Het bedrijfsresultaat na het betalen van de belasting is het bedrag wat u daadwerkelijk te besteden heeft, uw nettowinst.
Omzet is het eindresultaat van de verkopen van producten en/of diensten in een jaar. Van de omzet trek je de inkoopwaarde af. Dan tel je alle bedrijfskosten die je maakt om het verkoopresultaat te halen, op. De winst is de uitkomst van: omzet minus inkoopwaarde en kosten.
Omzet is een bedrijfseconomische term die duidt op het totaalbedrag van verkopen van een bedrijf (organisatie, rechtspersoon) in een bepaalde periode. De omzet is opgebouwd uit twee componenten, prijs en afzet (verkochte hoeveelheid). De bijdrage van één bepaald product aan de omzet is: prijs × afzet.
Als zzp'er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten van een kalenderjaar. De winst is dus eigenlijk jouw bruto inkomen, want de inkomstenbelasting moet er nog over berekend worden.
Het gemiddelde uurloon van een werknemer in 2020 bedroeg 24 euro. Als we kijken naar gemiddelden van 5-jaars-leeftijdsgroepen verdienden jongeren tot 25 jaar 14 euro of minder per uur. Werknemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar verdienden een uurloon dat ligt tussen 19 en 25 euro.
Je kunt jezelf zoveel uitbetalen als je aan winst uit je onderneming haalt. Heb je dus een goede maand gehad, dan kun je een groot bedrag opnemen als privé onttrekking. Maar: als je vervolgens een investering wilt doen, of een grote voorraad wilt aanleggen, kan dit voor problemen zorgen.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
Je hebt alle vijf vragen met JA beantwoord: Optimaal Fit!
Je hebt de administratie op orde en betaald alles keurig op tijd. Je hebt overzicht én inzicht in je financiële situatie. Tip: kijk nog eens goed naar je uitgaven en kijk of je maandelijks wat (meer) geld opzij kunt zetten voor "zwaardere" tijden.