Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Yoghurt is dik en eet je met een lepel. Kefir is dunner dan yoghurt maar dikker dan melk. Kefir kan je drinken als een drinkyoghurt. Omdat kefir en yoghurt van melk zijn gemaakt hebben ze beide een vergelijkbare voedingswaarde.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Waterkefir korrels tot 1 maand bewaren
Mogelijk heb je een grotere pot nodig. Ook dan zal de waterkefir drank niet lekker drinkbaar zijn. Let er wel op dat de opgebouwde overdruk (de fermentatie gaat gewoon door, hoewel een stuk trager) weg kan. Anders zal de pot kunnen ploffen.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir is een eeuwenoude gefermenteerde drank op basis van water (waterkefir) of melksoorten (melkkefir). Aan de basis wordt een unieke bacterie –en gistcultuur toegevoegd, de zogeheten kefirkorrels. Na de fermentatie is de kefirdrank rijk aan een enorm breed scala aan essentiële voedingsstoffen.
Waterkefir is een mysterieus drankje. Waterkefir is een gefermenteerde drank, die wordt gemaakt met behulp van een bacterie- en gistcultuur. De bacteriën en de gist werken samen en vormen korrels die je gebruikt bij het bereiden van dit drankje. Wereldberoemd is de 'gewone' kefir, die gemaakt wordt met melk.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Oorspronkelijk komt kefir uit het Kaukasus gebergte. Het woord 'kefir' is afgeleid van het Turkse woord keyfir. Wat 'je goed voelen' betekent. In het Kaukasus gebergte vormde kefir een belangrijk onderdeel van het basisvoedsel.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Ja hoor, die kan je zonder meer gebruiken. Je moet ze alleen goed uitspoelen en daarna worden ze in water met een beetje suiker of vruchtensuiker gedaan. Na zo'n 3 dagen ontstaat er een waterkefir dat licht koolzuurhoudend is en als zodanig te drinken is. Nog lekkerder is het om er fruit aan toe te voegen.