Aangezien er nog geen ETF's zijn aangeboden in het Nederlands zijn deze nog niet verkrijgbaar. Het is daarom niet mogelijk om direct te beleggen in lithium. Er kan wel indirect in lithium worden belegd. Dit kan gedaan worden door aandelen te kopen van bedrijven die betrokken zijn bij het winnen van lithium.
Je bestelt de lithium batterijen makkelijk op hema.nl, waar je terecht kunt voor een nog veel ruimer assortiment.
De prijs van lithium is in 2022 fors gestegen, tot €80 per kilo.
Lithium is een alkalimetaal dat te vinden is in een zoute, vochtige aardlaag diep in de grond. De grootste voorraden worden aangetroffen in de zogenaamde lithium-driehoek tussen Bolivia, Chili en Argentinië. Daar worden de mineralen omhoog gepompt met water.
Ook Nederland kan een steentje bijdragen. Zo zit lithium, dat cruciaal is voor batterijen in elektrische auto's, in hoge concentraties in ons grondwater.
De makkelijkste manier om lithium te winnen, is uit zoutmeren. Je laat het water verdampen, voert het zout af en houdt lithium over. Daarom is de Salar de Atacama, een enorm zoutmeer in Chili, een van de belangrijkste wingebieden van het metaal.
Op korte termijn kunnen de huidige lithiumionaccu's nog flink verbeteren. Ondertussen is het uitkijken naar vastestofbatterijen, die brandveiliger, goedkoper én duurzamer zijn.
U kunt last krijgen van struma (een verdikking in de hals), vermoeidheid en/of klachten die lijken op depressieve klachten zoals somberheid, een trager reactievermogen, minder concentratie en slechter kunnen lezen. In principe is lithium een veilig geneesmiddel.
Lithium is op zich niet schaars
Als de oude garde in de auto-industrie niet snel aan genoeg lithium komt voor batterijen, zal ze marktaandeel verliezen.
Dat komt vooral door de toenemende vraag naar elektrische auto's waarvan de batterijen aanzienlijke hoeveelheden lithium vereisen. Hoeveel er nodig is voor een autobatterij hangt af van de grootte ervan en dus van de kracht en het bereik, maar de batterij van een Tesla bevat naar schatting 63 kilo lithium.
Lithium is een zeer begeerde grondstof, niet alleen voor elektrische auto's, maar ook voor smartphones, laptops, elektrische fietsen en, meer in het algemeen, batterijen. Onze planeet heeft een reserve van 88 tot 89 miljoen ton van dit alkalische metaal. In theorie is dat meer dan genoeg.
De hoeveelheid Lithium per cell bedraagt ongeveer 0,07-0,08 kg Li/kWh. Voor een Long Range (100kWh) uitvoering zou dit dus circa 8 kg zijn. Met de Lithium productie van 2018 zou je dus vlot meer dan 10 miljoen Tesla Model S kunnen bouwen.
Tussen 2018 en 2020 was de prijs ongeveer 10.000 dollar per ton. Maar vanaf 2021 liep de prijs snel op naar 80.000 dollar per ton afgelopen november. Sindsdien daalde de prijs weer wat en momenteel wordt er ongeveer 67.000 dollar voor een ton lithium betaald.
Als lithium niet goed werkt of te veel bijwerkingen veroorzaakt, wordt vaak carbamazepine voorgeschreven. Dit middel heeft hetzelfde effect als lithium: het helpt tegen ernstige stemmingsschommelingen. De voornaamste bijwerkingen zijn: duizeligheid, sufheid, moeheid en misselijkheid.
Het is namelijk de belangrijkste grondstof voor batterijen en daarmee voor elektrische voertuigen. De vraag naar elektrische voertuigen stijgt, maar ook de vraag naar batterijen in het algemeen. Daarom kunnen lithium aandelen interessant zijn om in te investeren.
Lithium kan op oudere leeftijd gewoon doorgebruikt worden. Wel is het zo dat in deze levensfase meer lichamelijke ziekten optreden en dat er vaker medicijnen gebruikt worden die de lithiumspiegel kunnen beïnvloeden. Ouderen drinken nog wel eens te weinig.
Het probleem blijkt te zijn dat lithium op een lijst van toxische stoffen staat. Dus bij het breken van deze tabletten zouden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.
U gebruikt lithium meestal meerdere jaren. Als u te vroeg stopt, kunt u weer last krijgen van manie of depressie. Gewone tabletten en capsules innemen met een half glas water.
Volgens het onderzoeksinstituut van Toyota zal het gebrek aan lithium voor batterijen de komende 15 jaar voelbaar zijn, ondanks de opening van nieuwe mijnen. De spanningen rond de overgang naar de elektrische auto zullen dan ook aanhouden.
In Nederland gebruiken meer dan 30.000 mensen lithium, vooral bij een bipolaire stoornis. Het medicijn werkt goed maar kent ook risico's, zoals nierschade of vergiftigingsverschijnselen.
Omdat lithium in combinatie met water een zeer explosief gas produceert, kunnen conventionele blussystemen niet gebruikt worden om te blussen. Zeker niet in die blusstoffen waar water in voorkomt.
Wilt u stoppen met lithium? Stop nooit ineens met lithium maar overleg altijd eerst met uw behandelend psychiater. Als u plotseling stopt met lithium kan de ziekte versneld weer terugkomen.
Doordat lithium een zout is, krijgt u sneller een droge mond en dorst. Door dorst gaat u meer drinken en moet u vaker plassen. Als u meer dan vier liter per dag drinkt, neem dan contact op met uw psychiater.