De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
Rode wond. Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
Een ontstoken wond herkennen
De wond is pijnlijk en opgezwollen.Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan.
Deze infecties kunnen zich alleen tot de huid beperken, of kunnen ernstiger zijn waarbij onderhuids weefsel is aangedaan. Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus.
De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
Pus, stank, roodheid, koorts Volgens NHG standaard en LESA. symptoom ook op infectie wijzen. Let op: geel stadium Gele beslag is geen pus, wijst dus niet op infect!
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Deze gele wond duidt erop dat de tweede huidlaag (de dermis) beschadigd is. In de meeste gevallen heelt dit vanzelf weer. Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond. De gele wond moet dan gereinigd worden met een antibacterieel middel, zoals een wondspray.
Een gele wond heeft vaak veel wondvocht. Als je een gele wond hebt is het verstandig om naar de huisarts te gaan, omdat er veel verschillende soorten gele wonden zijn: Gele necrose; gele necrose is afgestorven weefsel. Dit moet altijd van de wond afgehaald worden door de huisarts of verpleegkundige.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Volume, kleur, viscositeit en geur vormen aanwijzingen voor de oorzaken van de slechte wondgenezing, bijvoorbeeld bacteriële status en infectie. Een bekend voorbeeld is het excessieve, fluorescerende groene wondvocht bij een super-infectie met pseudomonas aeruginosa.
Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Veel voorkomende symptomen zijn roodheid van de huid en uitslag. U kunt ook andere symptomen ervaren, zoals jeuk, pijn en gevoeligheid. Ga naar een arts als u met pus gevulde blaren heeft of een huidinfectie die niet verbetert of steeds erger wordt.