Veel funderingen worden na verloop van tijd poreus en broos, waardoor omringend vocht ook in de materialen kan trekken. Dit geldt dus ook voor regenwater en eventuele lekkages in de buurt van de fundering.
De meeste vochtproblemen in de muren en gevels van een gebouw zijn te wijten aan een fundering die niet waterdicht is. Want als grondwater in contact komt met de fundering, en de fundering onvoldoende of niet is afgedekt met een waterdichte laag, kan optrekkend vocht zijn gang gaan.
Waterkering fundering met OndergrondsHet ideale middel om funderingen waterdicht te maken, is Ondergronds. Met dit product zorg je voor een professionele waterdichting van funderingen. Het is een soepele bitumen-emulsie die alle ondergrondse materialen voorziet van een waterdichte laag.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Het grootste voordeel van een kelderdrainage met noppenfolie is dat de oplossing letterlijk waterdicht is. Je zal niet langer last hebben van vocht op de kelder. Het pompsysteem en het noppenmembraan werken uitstekend.
Zo heeft de folie in de winter een isolerende functie. Door de ramen te bedekken met luchtkussenfolie (even sprayen met water en de folie tegen het raam duwen), de waterleidingen buiten in te pakken met folie en planten en bomen een warme jas van bubbeltjesplastic te geven.
Noppenfolie voorkomt dat de naderhand te storten beton in contact komt met de ondergrond, waardoor geen water aan het beton wordt onttrokken. Deze polyetheen noppenbaan is zeer makkelijk en direct verwerkbaar vanaf de rol. U bespaart op arbeidstijd en materiaalkosten."
Waarom is een baksteen niet waterdicht? Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen.
Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo'n 50 cm boven de grond, aangebracht. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de cementlaag zelf niet vochtig wordt.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Wat is Tubefix ? Tubefix® is een dichtingskit voor het waterdicht afkitten van alle doorvoeren zoals gas, water, elektriciteit, hoogspanning, kabel-TV, telefonie, mazout, enz, tussen de wachtbuis of het beton en de leiding(en) of kabel(s).
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
Bij het verpakken plaats je de noppen, luchtbolletjes, aan de binnenzijde. Wikkel de noppenfolie vervolgens om het product en zet het vast met een goede tape. Het aan de binnenzijde plaatsen van de noppen heeft meerdere goede redenen.
De fundering correct afdichten is dus van groot belang. Bitumen is daarvoor uiterst geschikt, aangezien het materiaal zich eenvoudig laat plaatsen en ook nog eens wortelwerend werkt.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien.
Doordat bij het uitharden van betonsteen water verdampt, ontstaan er minuscule gaatjes in het steen. Deze gaatjes, ook wel het capillaire poriënsysteem genoemd, kunnen zich vullen met water en laten water door. Betonsteen waterdicht maken, heeft vele voordelen.
Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest.
Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
Noppenfolie (in de volksmond vaak bubbeltjes- of bolletjesplastic genoemd) is een doorzichtig en flexibel verpakkingsmateriaal van kunststof dat gebruikt wordt om breekbare voorwerpen in te pakken.
noppenfolie, die je gebruikt hebt om breekbare spullen in te pakken, mag je vanaf 1 maart 2021 in de nieuwe blauwe PMD-zak deponeren.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Hoge planten: met een constructie van bamboestokken en jute kun je een hoge plant de winter doorhelpen.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.