Een Escape Room is een spannende groepsactiviteit waarbij je met je partner of een clubje vrienden wordt opgesloten in een kamer. Je moet vervolgens binnen een bepaalde tijd uit deze kamer proberen te ontsnappen. Dat doe je door puzzels, clues en raadsels op te lossen.
In een escaperoom word je met meerdere mensen in een kamer of omgeving gezet waar puzzels en raadsels aanwezig zijn die jij moet zien te ontdekken en oplossen om binnen een bepaalde tijd.
Veel escaperooms hebben een thema uit het horror-, detective- of misdaadgenre. Er zijn escaperooms in onder andere een bus, een auto, een onderzeeër, een kluis, een bank, een gevangenis en een boerderij.
De gemiddelde prijs van escape rooms ligt rond de 100 euro voor 5/6 personen. Ga je met minder personen, dan betaal je meer per persoon. Ga je met meer personen, dan is de prijs per teamlid ook lager. Sommige escape rooms hanteren een vaste prijs ongeacht het aantal personen, andere een prijs per persoon.
Escape rooms zijn een vrij nieuw fenomeen en in hun 5jarige bestaan weet de overheid hen nog steeds niet duidelijk te classificeren. Zo vallen ze voor de ene vergunning onder leisure maar bij de volgende gemeente weer in het hokje bijeenkomstfunctie of horeca en bij de KVK onder Overige recreatie exclusief jachthavens.
“Een escape room (ook wel escape challenge, escape game, exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel op een fysieke locatie waarbij een groep mensen samen puzzels, raadsels en uitdagingen ontdekken en proberen op te lossen binnen een bepaalde tijd (meestal een uur).”
Nederland telt inmiddels meer dan 400 escaperooms op meer dan 200 verschillende locaties. “Een mijlpaal als je kijkt naar het aantal escaperooms in de wereld”, aldus Mike van Hoenselaar, mede-eigenaar van Escape Rooms Nederland. Nederland is hiermee het land met de meeste escaperooms per vierkante meter.
Het idee: meerdere spelers laten zich in een kamer opsluiten, om een missie te vervullen. Daarvoor moeten ze raadsels oplossen die in de ruimte verstopt zijn. Dit spelprincipe vormt de basis voor een compleet nieuwe variant van de puzzel: de ESCAPE PUZZEL.
Welk platform ga je gebruiken? De makkelijkste manier om een escaperoom te maken is door een eigen website te bouwen. Weebly, Wix, Jimdo of Wordpress zijn websites waarmee je makkelijk je eigen site kunt maken en waar je veel tools op kunt embedden.
Leg uit wat het doel is, hoe je kunt winnen, wat je daar in grote lijnen voor moet doen, en hoe de andere spelers dit kunnen voorkomen. Leg dan uit hoe een beurt verloopt. Het is niet belangrijk om alle details en uitzonderingen te noemen, of elk kaartje afzonderlijk te behandelen.
Afdalen in de buik van het ss Rotterdam is al een avontuur op zich. Maar een Escape Room spelen op zo'n bijzondere plek, is écht een belevenis! Los de raadsels op, leg de juiste verbanden, werk samen als een team en probeer binnen 60 minuten te ontsnappen. Ontrafel jij alle geniale geheimen van de kapitein?
Aanbevolen maximum leeftijd: 8 jaar. Doelgroep: Kinderen.
1. De Zoektocht naar El Dorado (1 uur) Winnaar Speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 10-11 jaar. Van 999 Games.
De Escape puzzels van Ravensburger zijn gebaseerd op de zogenaamde Escape Rooms. In dit geval begin je direct met puzzelen. Het is de bedoeling dat je de puzzel van 759 stukjes in elkaar puzzelt, daarna begint het ontsnappen.
Wasgij Legpuzzels
Waar je normaal een afbeelding na moet maken, vraagt Wasgij je om zelf je fantasie te gebruiken. Zo zijn er de Original puzzels, waarbij je moet puzzelen wat een persoon op de afbeelding op de doos ziet. Bij Destiny puzzel je een afbeelding over hoe de personen op de doos er nu uit zullen zien.
Wasgij ('wasgij' is het omgekeerde van jigsaw, het Engelse woord voor legpuzzel) zijn legpuzzels van het merk Jumbo, waarbij de puzzelaar niet weet wat er op de puzzel afgebeeld is, maar alleen een hint krijgt.
Jij moet je inbeelden wat de persoon op dat moment ziet en dat is wat er gepuzzeld moet worden. Het verslavende concept is zo ontworpen om jou tot aan het eind van de puzzel te laten raden en dat is de reden waarom Wasgij tegenwoordig zo groot is. Maar alleen het Wasgij concept was niet genoeg voor Jumbo.
Wat als jij zou stoppen met het maken van huisbezoeken? De afbeelding op de doos van deze Ravensburger Wat Als? 1 Bij De Dierenarts Puzzel laat zien wat jij graag zou willen. Maar de puzzel in de doos laat zien wat er echt gebeurt.De puzzel bestaat uit 500 stukjes.