Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Natuurlijk zal een gietvloer eerder krassen vertonen als je het vergelijkt met een hardstenen vloer. Maar in vergelijking met een houten vloer bijvoorbeeld, is een gietvloer juist krasbestendiger. Wel is het natuurlijk zo dat je krassen eerder ziet door het egale karakter van de vloer.
Een gietvloer is het beste schoon te maken en te houden van alle vloeren, dit in tegenstelling tot houten vloeren. In tegenstelling tot houten vloeren heeft een gietvloer geen naden, kieren of randjes. De gietvloer bestaat namelijk uit één geheel.
Een groot voordeel van gietvloeren is dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Aangezien het om naadloze vloeren gaat, is vuil makkelijk te verwijderen: er kan namelijk geen vuil tussen voegen belanden. Bij veel andere vloeren is het onderhoud wel wat moeilijker.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Het antwoord is: Ja, een gietvloer kan scheuren. Maar een scheur in uw gietvloer is echter in 95 procent van de gevallen te wijten aan een scheur in de ondergrond, waardoor uw gietvloer ook scheurt. Scheurvorming in nieuwbouw woningen komen doorgaans vaker voor dan in bestaande woningen.
Een gietvloer schoonmaken is bijzonder eenvoudig en snel gebeurd. Stof en los vuil zuigt u heel eenvoudig met de stofzuiger op of u veegt het met een stofdoekje weg. Twee tot drie keer per jaar een grondige reiniging van uw gietvloer is al voldoende om een mooie, glanzende vloer te hebben en te houden.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
De beste gietvloer voor uw woonkamer
Over het algemeen zijn de meest voorkomende grondstoffen: polyurethaan (PU), beton en epoxy. Voor een zacht gevoel onder uw voeten kiest u polyurethaan, vanwege de licht elastische eigenschappen. Bovendien is PU goed te combineren met vloerverwarming.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
PU gietvloeren.
Dit maakt een hard-elastische PU gietvloer beter bestand tegen krassen dan een cementgebonden gietvloer.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Deurmat op een gietvloer
Kies voor een deurmat met een goede schrapende werking, zoals een schoonloopmat, kokosmat of borstelmat. Daarnaast kun je er op letten dat de mat een rubber backing heeft, om schuiven op de gladde vloer te voorkomen.
Bent u nog blij met de huidige kleur en zijn er niet of nauwelijks gebruikerssporen, dan is het mogelijk om de vloer op te schuren en te voorzien van een nieuwe laklaag. Bij een nieuwe laklaag wordt de vloer geschuurd en ontvet, daarna wordt de toplaag vernieuwd met een matte lak.
Geen schoonmaakmiddel: wanneer er vlekken op uw gietvloer zitten, dan gebruikt u enkel koud water om dit schoon te maken. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zorgt ervoor dat uw vloer beschadigt.
Als je gietvloer een scheur heeft gekregen of er is een beschadiging opgetreden, dan kan een reparatie gedaan worden. Het stuk wat beschadigd is wordt dan verwijderd en opnieuw opgevuld.
Nieuw stuk plaatsen: als er een plaatselijke beschadiging is ontstaan, zoals een deuk of een scheur, dan kan deze worden hersteld door het stuk uit de gietvloer te verwijderen, deze vervolgens weer opvullen en de gehele vloer te voorzien van een nieuwe toplaag. Deze methode zal gemiddeld €30 per vierkante meter kosten.
Kunsthars vloeren: gietvloeren die van kunsthars zijn gemaakt samen met een bepaalde kleur vormen een zeer geschikte gietvloer voor wanneer je huisdieren hebt. Je kunt kiezen uit epoxyhars of polyurethaan. Het verschil tussen de twee is dat de laatste wat elastischer is en zachter en dus minder gevoelig voor scheuren.