Nederlanders eten per persoon zo'n zeven liter ijs per jaar. Dit is echter niets vergeleken met de Amerikanen die kunnen in een jaar wel 25 liter ijs op. De Italianen zijn bescheiden en eten 'maar' drie liter ijs per jaar.
90 procent van de Nederlanders smikkelt weleens een ijsje. Jaarlijks eten we gemiddeld zelfs zo'n 8 liter per persoon.
1 | 600 miljoen frikandellen
We eten jaarlijks ongeveer 600 miljoen frikandellen. Ofwel 35 per persoon. Inclusief frikandellen uit de supermarkt natuurlijk.
De consumptie van snoep is in Nederland opnieuw gestegen. Vorig jaar besteedden consumenten in totaal 3,6 miljard euro aan snoepgoed, wat neerkomt op een gemiddelde consumptie van 34 kilo aan snoep en snacks per persoon per jaar.
Het RIVM becijferde dat Nederlanders per dag gemiddeld 72 gram aardappelen eten (26 kilo per jaar). “We eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar,” schreef de NOS op de website in 2019, toen gevierd werd dat Nederland 150 jaar friet eet.
Belgen zijn de grootste frietconsumenten ter wereld
En raad eens welk land de meeste frietjes per persoon verorbert? Juist ja, België! ð
Gemiddeld eten we per persoon maar liefst 86 kg friet per jaar. Dat zijn zo'n 240 bakjes friet.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
De Nederlandse eetcultuur is sterk gebaseerd op vlees, brood en aardappelen . Het is niet ongebruikelijk dat Nederlanders 's ochtends en 's middags brood eten en de dag afsluiten met aardappelen, groenten en vlees.
"Noorwegen hoort bij de landen in Europa waar het meeste snoep en frisdrank wordt geconsumeerd.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade.
We eten in Nederland per persoon zo'n 3,4 kilo chips en zoutjes per jaar. En als je nu denkt: ik koop groentechips -de gezonde keuze- dan heb je het mis! Groentechips worden namelijk net als gewone chips (gemaakt van aardappel) gefrituurd in olie.
In de VS bevat het varkensvlees (50%), rundvlees (35%) en niet-mechanisch gescheiden kip (15%). Sommige fabrikanten voegen er ook een beetje paardenvlees aan toe .
Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
De frikandel is ongekend populair in Nederland. Zo populair dat hij de kroket van de troon heeft gestoten en inmiddels de populairste snack van ons land is. Per persoon eten we gemiddeld zo'n 37 frikandellen per jaar!
Na het eten ijs als toetje kan heus af en toe geen kwaad. Maar ook in ijs zit net als in vla en pudding veel suiker. IJs kent wel een verschil tussen ijs gemaakt van room en van fruit en water, sorbetijs. Beiden zitten overigens vol suiker, maar de roomvarianten bevatten beduidend meer calorieën dan sorbetijs.
In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon. In Groot-Brittannië is ijs ondanks de crisis nog altijd een groeimarkt.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje.
Soorten zoals roomboterwafels, hakhoning, drop, zoethout, salmiak, kaneel kussentjes en zuurstokken zijn echte klassiekers.
Snoep. Statista Consumer Insights onthult dat Russen, maar ook Ieren en Turken, tot de grootste zoetekauwen behoren van alle landen. Net zoveel mensen zeiden dat ze regelmatig snoep en chocolade aten in Hongarije en Servië.
Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.