Met een kop-romp lengte van 65-80 cm is de das (Meles meles) één van de grootste voorkomende landroofdieren in Nederland en behoort de soort tot de familie der marterachtigen. De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam.Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart.
Meld deze dode das zo spoedig mogelijk door te bellen naar 06-48279968 (dag en nacht bereikbaar). Let op uw eigen veiligheid in het verkeer en houdt u zich aan de verkeersregels. Als u zelf niet veilig en verantwoord bij de doodgereden das kunt komen heeft u gewoon pech gehad!
De das daagt je uit om op zoek te gaan naar dat waar jij innerlijk echt warm van wordt. Het roofdier laat je zien dat je spelend en rustig aan je leven vorm mag geven, helemaal zoals jij dat wilt. De das vraagt je ook om naar je burcht te kijken: zit je op je plek?
Een das heeft een schouderhoogte van zo'n 30 cm. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. De das heeft een erg herkenbare vachttekening; de kop heeft opvallende zwart-witte banden en de oren zijn zwart met een witte rand. De bovenzijde van zijn rug is grijs, de buikzijde en de poten zijn zwart.
De das is een nachtdier. Overdag slaapt hij in zijn hol: een burcht.
Dassen hebben wel een enorme hekel aan vee dat over de dassenburcht loopt. De holen worden dan vertrapt en de das weet niet van wie de voetstappen afkomstig zijn die hij onder de grond hoort. Hierdoor komen de dassen zeer laat naar buiten en kunnen zelfs bij langdurige verstoring de burcht verlaten.
Want dassen zijn, anders dan vossen die nog wel eens een deel van een burcht kraken, nette dieren. Hun ontlasting doen ze buiten hun burcht. Ze staan ook bekend als sociaal.
Uitwerpselen. Uitwerpselen van de das zijn zwart, donkergroen, vast en worstvormig tot bruin, geel en dikvloeibaar en vormloos. Dit is afhankelijk van het gegeten voedsel. De das graaft kleine, 10 tot 15 cm diepe, putjes om zijn uitwerpselen in te deponeren.
Alle dassen van een familie (clan) verdedigen gezamenlijk het territorium. Ze lopen regelmatig langs de grenzen waardoor er paden ontstaan (wissels). Op regelmatige afstanden zijn er latrines. Dit zijn plekken waar alle leden van een clan hun behoefte doen in zelf gegraven mestputjes.
De kans dat je overdag een das ziet, is extreem klein. Hij is namelijk in de schemering en nacht actief, dan verlaat hij zijn burcht. Dassen verkennen de omgeving en gaan op pad voor een urenlange zoektocht naar eten.
Raak zo'n das niet aan. Een ogenschijnlijk levenloos dier kan bij aanraking razendsnel reageren en van zich af bijten. Dassen hebben zeer sterke kaken, een dassenbeet kan ernstige verwondingen veroorzaken.
Een das is meestal niet gevaarlijk voor mensen. De das is schuw en gaat liever op de vlucht. Hij bijt alleen in uitzonderlijke gevallen als hij verrast worden en zich erg bedreigd voelt.
Kanalen met steile oevers vormen lange, onneembare hindernissen voor dassen. Wanneer ze er in springen, komen ze er niet meer uit.
De das heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden meer. Van oorsprong is de wolf een vijand van de das. De hond is een ver familielid van de wolf, daarom is het niet wenselijk dat honden de burcht betreden.
De poten van de das zijn even lang, en als hij loopt blijft zijn lichaam ongeveer op eenzelfde hoogte. Hij loopt bijna altijd in een rustig tempo, maar als hij geschrokken is, of in gevaar is, zet hij het op een lopen. Hij kan dan een snelheid bereiken van 25 - 30 km per uur.
Dassenburchten bestaan meestal uit verschillende lagen (verdiepingen). Dit kan tot wel 4 meter diep zijn. Bij gevaar door bijvoorbeeld stropers die de burcht uitgraven, of een hondje dat in de burcht indringt, kunnen de dassen zich diep in de dassenburcht terugtrekken zodat ze hun veilige hol niet hoeven te verlaten.
Fijnmazig elektrisch netwerk blijkt een goed toepasbare en effectieve methode om dassen van landbouwpercelen te weren. U kunt de netten na enige oefening vrij simpel aanbrengen en opruimen.
Overdag blijven de dieren meestal in hun burcht. In de zomermaanden zijn ze soms actief voor zonsondergang, maar meestal blijven ze tot na zonsondergang in hun hol. In de wintermaanden, van november tot februari, komen ze minder vaak naar buiten.
Dassen zijn alleseters. Ze zijn slechte jagers en eten wat ze tegenkomen. Ze eten voornamelijk regenwormen die ze 's nachts in weilanden en open gebieden opsporen. Verder eten ze bosvruchten, gevallen fruit, noten, eikels, knollen, maïs, koren, paddenstoelen, knaagdieren, slakken, kevers en andere geleedpotigen.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Dassen zijn onderdeel van de familie marterachtigen (Mustelidae) en hierdoor verwant aan onder andere wezels, nertsen, marters, bunzingen, otters. Deze diersoorten hebben lange lijven, korte poten en sterke geurklieren, voor communicatie en ter verdediging.
Juiste houding bij het ontlasten
U kunt het beste als volgt op het toilet gaan zitten: Ga goed op het midden van de bril zitten. Ga niet op het voorste puntje van de bril zitten of boven de bril hangen, dat maakt het ontlasten alleen maar moeilijker. De kans is dan groot dat u uw darmen niet goed leegt.
Iedereen poept. Ook de koning en zelfs Lady Gaga.
In de zomer, als de zon laat ondergaat, komen dassen in rustige gebieden soms al voor zonsondergang tevoorschijn. Als je over de burcht loopt horen de dassen onder de grond de trilling, en de geur blijft lang hangen. Als ze al naar buiten komen, zijn ze zo weer weg en zie je ze de hele avond niet meer.