Ons dagprogramma ziet er zo 'normaal' mogelijk uit. De jongeren staan om 07.30 uur op, ontbijten en gaan naar school. Dat is een officiële school bij ons in het pand. Elke jongere krijgt een lesprogramma op maat, dit varieert van theorievakken tot beroepsgericht onderwijs of ze worden voorbereid op de arbeidsmarkt.
Jeugddetentie is de vrijheidsstraf voor jongeren. De jongere moet voor een bepaalde periode in een justitiële jeugdinrichting verblijven. De maximale periode hangt af van de leeftijd. Als de jongere nog geen 16 jaar was op het moment dat hij het strafbare feit pleegde, dan is deze periode 1 jaar.
Een jeugdgevangenis lijkt veel op een echte gevangenis. Er staat een groot hek met prikkeldraad omheen. De ramen hebben tralies voor het raam. De kinderen die in de jeugdgevangenis zitten kunnen niet zomaar naar buiten.
Veroordeeld tot jeugddetentie
Ze eten en sporten samen en gaan samen naar school of lopen stage. Jeugddetentie duurt: maximaal 1 jaar voor jongeren tussen de 12 en de 15 jaar. maximaal 2 jaar voor jongeren van 16 of 17 jaar.
Als iemand iets ernstigs doet, kan het zijn dat hij naar de gevangenis moet. Voor kinderen is er een speciale jeugdgevangenis. Daarvan zijn er in Nederland vijftien. Er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis.
PIJ betekent Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Met een PIJ-maatregel wordt een jongere met een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis opgenomen in een justitiële jeugdinrichting.
De jeugddetentie gaat dan vooraf aan de PIJ-maatregel. De duur van de PIJ-maatregel is minimaal twee jaar vanaf het onherroepelijk worden van de uitspraak. Verlenging van maximaal twee jaar is mogelijk wanneer er sprake is van een gewelds- of zedendelict.
De rechter mag een taakstraf opleggen bij lichte strafbare feiten, zoals verkeersovertredingen. De veroordeelde moet dan maximaal 240 uur onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of graffiti verwijderen.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Jeugd tbs (PIJ-maatregel)
De PIJ-maatregel (ook wel jeugd tbs genoemd) is een behandelmaatregel voor jeugdigen bij wie er sprake is van een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. De maximale duur van de PIJ-maatregel bedraagt zeven jaar, waarvan het laatste jaar voorwaardelijk is.
In een justitiële jeugdinrichting voor jongeren gebruiken we bewust andere woorden dan in een gevangenis voor volwassenen. Zo noemen we het geen gevangenis, maar een justitiële jeugdinrichting en heet een cel een kamer.
Straffen: geldboete en/of taakstraf
Minderjarige kunnen een geldboete en/of een taakstraf opgelegd krijgen van zowel de officier van justitie, als de rechter. Daarnaast heeft de rechter de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. De maximumstraffen bij minderjarigen liggen lager dan bij volwassenen.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Jeugdigen kunnen in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) komen als de (kinder)rechter hen volgens het jeugdstrafrecht een straf of maatregel oplegt. Daarnaast kunnen jeugdigen er ook preventief worden geplaatst, in afwachting van hun rechtszaak.
Nachtdetentie is een bijzondere vorm van voorlopige hechtenis voor minderjarigen, waarbij de jongere overdag naar school (of stageplaats), werk of een instelling voor dagbehandeling gaat en 's avonds, 's nachts en in het weekend in een justitiële jeugdinrich- ting verblijft .
De veelgebruikte afkorting tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een bijzondere maatregel, die alleen genomen wordt als een 'gewone' gevangenisstraf ontoereikend is. Als iemand een misdaad pleegt, volgt meestal tijdens het strafrechtelijk proces een onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de dader.
Opleiding. Je bent in het bezit van een relevante hbo-diploma (social work, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening of vergelijkbaar). Je bent SKJ-geregistreerd en hebt aanvullende scholing op het gebied van coaching.
Taakomschrijving DJI
DJI voert namens de minister van Justitie en Veiligheid gevangenisstraffen uit die de rechter heeft opgelegd. DJI is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van gedetineerden. Het werkt met hen samen aan de voorbereiding op terugkeer in de maatschappij.