Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen. De code kun je doorgeven als iemand vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken.
Voorbeeld: ABNANL2A, INGBNL2A, RABONL2U, GEBABEBB, BBRUBEBB
Met nummer iban.nl krijgt u als u uw rekeningnummer invoert en de naam van uw bank ook automatisch het BIC nummer van uw bank te zien.
De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens). BIC staat voor Business Identifier Code.
Notatie van een SWIFT-/BIC-code.
Een SWIFT/BIC is een 8- tot 11-cijferige code die je land, plaats, bank en filiaal aanduidt. Bankcode A-Z 4 letters duiden de bank aan. Dit ziet er gewoonlijk uit als een verkorte versie van de banknaam. Landcode A-Z 2 letters duiden het land van de bank aan.
Wat is BIC? Iedere bank heeft een eigen Bank Identifier Code (BIC). Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
Betekenis BIC-code
Vooral voor banken zelf is deze code erg handig, omdat ze zo gemakkelijk kunnen zien waar geldstromen vandaan komen. Ook wordt er zo hier en daar nog gebruik gemaakt van de oude naam; de SWIFT-code. De SWIFT-code is echter overgegaan in de BIC-code, en is dus precies hetzelfde.
Log in op Mijn ING en klik bij 'Alles in Mijn ING' onder 'Betalen' op 'Mijn IBAN en BIC'.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Waar kan ik een SWIFT- of IBAN -code vinden om een internationale betaling te verrichten? Alle Rabobanken in Nederland gebruiken de volgende SWIFT- (of BIC-) code: RABONL2U. Meer informatie over SWIFT-codes van andere banken kunt u vinden op www.swift.com.
1. Internationale betalingen – Rabobank. Alle Rabobanken in Nederland gebruiken de volgende SWIFT- (of BIC-) code: RABONL2U. Meer informatie over SWIFT-codes van andere banken kunt u vinden op www.swift.com.
Wat is BIC? BIC staat voor Bank Identifier Code. Je hebt deze code nodig om de bank te identificeren als je geld overmaakt naar een bankrekening buiten de SEPA-zone.
De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A. Als iemand geld aan u wil overmaken, dan geeft u deze BIC door. De BIC heette eerst SWIFT-code.
ABNANL2A XXX BIC- / SWIFT-codes - ABN AMRO BANK N.V.
Het ISO- betalingskenmerk bestaat uit minimaal 5 en maximaal 25 posities (alfanumeriek) en begint altijd met de letters 'RF' (posities 1 en 2), gevolgd door een controlegetal van 2 cijfers (posities 3 en 4).
Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met iDEAL, internetbankieren of met de aangehechte acceptgiro (onderaan de papieren nota). Bij uw betaling moet u het betalingskenmerk invullen: dit is hetzelfde als uw notanummer! U vindt dit nummer op uw nota in het grijze vlak rechts bovenin.
Via je bankrekening kan je, met een internationale bankoverschrijving, geld overmaken op een rekening bij een buitenlandse bank. Dat kan zowel in euro's als in vreemde valuta's. Andersom kan er met een internationale overschrijving ook geld gestort worden van een buitenlandse rekening op jouw bankrekening.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
Voor je geld overboekt controleert de bank of het IBAN bij het bedrijf of de persoon hoort. Je hoeft voor deze controle niks te installeren, bij veel banken is de checker automatisch actief. Je vult het IBAN rekeningnummer in + de naam, dan gaat de rest vanzelf.
De Europese Commissie publiceerde op 2 maart 2022 de namen van 7 banken die van SWIFT worden losgekoppeld. Het gaat om VTB Bank, Novikombank, Rossiya Bank, Vnesheconombank (VEB), Promsvyazbank, Sovcombank en Bank Otkritie. In het zesde sanctiepakket wordt ook de grootste bank van Rusland, Sberbank, losgekoppeld.
Als u geld overmaakt van uw bankrekening (betaalrekening) naar iemand bij een bank buiten het SEPA-gebied heeft u de BIC van die bank nodig. Op de kaart ziet u welke landen binnen het SEPA-gebied vallen.
Voor alle betalingen binnen en buiten Europa moet dus altijd een IBAN gebruikt worden. De BIC is een code om bij de verwerking van een buitenlandse transactie de juiste bank of vestiging van een bank te bereiken. Een BIC code is niet nodig bij een binnenlandse betaling. Alle banken hebben een eigen unieke BIC code.
Maak het bedrag over naar IBAN (rekeningnummer) NL26 INGB 0000 4412 90 op naam van de Belastingdienst in Apeldoorn. Betaalt u van buiten de EU? Gebruik dan ook de BIC-code ING BNL2A. Vergeet niet uw aangiftekenmerk te vermelden.