We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 waterige ontlastingen in de laatste 24 uur. Het normale ontlastingspatroon (frequentie, kleur en vastheid) verschilt heel erg per kind en ook bij eenzelfde kind. Er moet nagegaan worden of het echt om diarree gaat.
Wat kun je doen als je baby diarree heeft? Blijf de borst of de fles aanbieden, al is het maar in kleine hoeveelheden. Geef je baby een dag geen fruithapje of ander eten. Geef eventueel extra vocht met ORS.
Diarree gaat meestal binnen een paar dagen over. Duurt de diarree langer dan een week en is uw kind niet ziek? Dan kan de diarree komen door vruchtensap of te veel melk. Geef uw kind dan geen vruchtensap meer en minder melk.
Baby's die borstvoeding krijgen hebben een zachte, waterige ontlasting die geel tot bruinig van kleur is en die een typische geur heeft. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Soms lijkt het wel op mosterd met pitjes erin.
Diarree is geen ziekte op zich, maar een symptoom. Over het algemeen spreken we van diarree bij baby's als je kindje dunne, waterige ontlasting heeft en als hij vaker poept dan gebruikelijk is voor hem. Dit is dus wat anders dan de frequente, zachte, maar korrelige of brijige consistentie die babypoep vaak heeft.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Normaalgezien heeft je babytje gele of oranje stoelgang. Maar elke andere kleur van lichtgeel over oranje, naar groen, tot okerbruin is nog perfect normaal. Heeft je kindje minder dan een poepluier per dag en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting, dan kan dat wijzen op een tekort aan voeding.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dat kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Tips wanneer je kind buikgriep heeft
Veel drinken: zorg dat je kind meer dan normaal drinkt. Geef je kind dus regelmatig kleine beetjes water, thee of bouillon te drinken. Borst- of flesvoeding kun je gewoon geven zoals normaal, zonder dit te verdunnen. Om uitdroging te helpen voorkomen kun je je kind ORS-junior geven.
Dat de ontlasting bij baby's verandert tijdens het doorkomen van tanden of kiezen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch constateren veel ouders dat hun baby tijdens het doorkomen van tanden en kiezen een andere ontlasting heeft. Ze poepen vaker, hebben diarree of de ontlasting lijkt anders van geur en kleur.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast. Bel direct de huisarts als uw kind suf of niet goed wakker te krijgen is, als het verward is of anders reageert dan normaal, of het gevoel heeft flauw te vallen.
Gele ontlasting is geen goed teken. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals gele voeding, galstenen, leveraandoening, alvleesklier aandoeningen, glutenintolerantie of coeliakie, buikgriep, alcoholgebruik, medicijngebruik of een infectie. Gele ontlasting kan getest worden om de oorzaak te achterhalen.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.
Het eten van groene bladgroente kan vanwege het bladgroen (chlorofyl) voor een andere ontlastingskleur zorgen. Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook andere reden hebben zoals,maag-darminfectie, aandoening aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Koemelkallergie bij baby's is vaak slecht te herkennen, omdat de symptomen vaak lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Oranje: Kan het gevolg zijn van het eten van voedingsmiddelen met bètacaro- teen of andere oranje kleurstoffen. Grijs: Kan het gevolg zijn van te weinig gal/onvoldoende vetvertering. Mogelijk een aandoening van de lever/pancreas of een obstructie van de galwegen.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.