Er drijft een drol in je schone. water ð©ð! Zeehonden poepen net zo makkelijk in het. water als op het droge.
De Zeehond is een vrij klein waterroofdier. Hij is behendig, een goede zwemmer en duiker die enkel uit het water komt om te rusten of te zonnen.Hij leeft in kleine kudden en is sociaal.De Zeehond is leerzaam, bedrijvig en vinnig.
In het water hebben ze het meest te vrezen van roofdieren als haaien en Orka's. Maar eigenlijk is de mens de grootste vijand van zeehonden. Zeehonden werden vroeger in Nederland vaak bejaagd als schadelijke diersoort. Vooral vissers zagen zeehonden als hun concurrenten, omdat ze allebei op vis jagen.
Ze hebben krachtige kaken en scherpe tanden. Meestal houden ze gewoon afstand van mensen, maar ze zijn niet schuw en wel leergierig en speels. Dat betekent dat een grijze zeehond die bijvoorbeeld gevoerd of zelfs geaaid wordt, gevaarlijke bijtspelletjes kan gaan spelen.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Er drijft een drol in je schone. water ð©ð! Zeehonden poepen net zo makkelijk in het. water als op het droge.
In gebieden waar rustgebieden ook bij vloed droog blijven, zijn zeehonden dagdieren, die 's nachts op de rustplaatsen verblijven. Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen.
Natuurlijke vijanden van de grijze zeehond verschillen per gebied, maar over het algemeen zijn dit ijsberen, orka's en haaien en soms ook Steller zeeleeuwen. In de Nederlandse wateren hebben grijze zeehonden geen natuurlijke vijanden.
Namelijk 186 cm lang en tussen de 87 en 170 kg voor de mannetjes en 169 cm lang en tussen 65 en 142 kg voor de vrouwtjes. In het wild worden gewone zeehonden zo'n 20 – 30 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze nog ouder worden.
De NVWA benadrukt dat zeehonden 'wilde dieren' zijn. "Zieke zeehonden die worden opgevangen hebben voldoende ruimte en specialistische (medische) verzorging nodig. Daarom mogen zeehonden alleen gehouden worden in professionele opvangcentra met een ontheffing van de overheid."
Zeehonden hebben korte, stugge haren en hebben bijna geen ondervacht. In plaats daarvan houden ze hun lichaamswarmte vast met een flinke speklaag van soms wel meer dan 5 centimeter dik. Zo worden ze beschermd tegen zowel warmte als kou.
Hoewel ze met gemak met 35 kilometer per uur door het water sjezen, halen ze op het droge maar net 2 kilometer per uur. Met hun mooie, grote ogen kunnen zeehonden goed onder water kijken, maar boven water zouden ze eigenlijk een bril nodig hebben. Zeehonden zijn dus helemaal aangepast aan het leven onder water.
Er zijn meldingen bekend van zeehonden in de Utrechtse gracht, het Schildmeer en in de grote rivieren. Zeehonden zijn slim. Ze vinden meestal hun weg terug wel weer.
Zeehonden zijn vaak veel rustiger: ze grommen en kreunen om te communiceren, maar ze blaffen niet zoals zeeleeuwen.
Onder en boven water
Met hun grote ronde ogen zien zeehonden onder water veel beter dan wij. Boven water zien ze juist slechter. Hun ogen zijn gevoelig voor licht op een laag niveau.
Ze eten het liefst vissen die dicht bij de bodem leven, zoals platvissen, kabeljauwachtigen, grondels en zandspiering. Volwassen zeehonden die van platvis leven, hebben daar tot 8 kilo per dag van nodig. Dieren in gevangenschap eten gemiddeld 3 tot 4 kilo makreel of haring per dag omdat die vis veel vetter is.
Zeehonden die op zee foerageren eten gemiddeld zo'n 4,6 kilogram vis per dag. Op jaarbasis komt dat voor alle gewone zeehonden in de internationale Waddenzee op zo'n 67 duizend ton vis. Voor de 'Nederlandse' zeehonden is dat 14 tot 17 duizend ton vis.
De zeehond is een zeeroofdier. Hij jaagt vooral op platvissen, maar ook op andere vissen die op de bodem leven. Een volwassen dier eet daar al gauw een kilo of acht per dag van.
Zeehonden hebben een zwakke ademreflex en onder water stikken zij nog voordat zij kunnen verdrinken. Een zeehond kan onder water slapen en houdt dan tot twintig minuten lang de adem in. Ook wanneer een zeehond op het droge slaapt zal hij tijdens de slaap niet ademen.
Zeehonden of robben (Phocidae) vormen een familie van zeezoogdieren. Ze behoren tot de roofdieren (Carnivora). Zo'n 90% van de ruwweg 11.000 zeehonden van Nederland is in de Waddenzee te vinden; verder zijn er populaties in onder andere de Ooster- en Westerschelde.
Waarom zwemmen de zeehonden soms op hun rug? Het maakt zeehonden niet uit of ze op hun buik, zij of rug zwemmen. Doordat de neusgaten vanzelf sluiten als ze onder water gaan, krijgen ze nooit water in hun neus.Hun wendbaarheid is handig bij het jagen op vis.
Volwassen vogels voornamelijk standvogel (behalve in uiterste noorden), maar vooral jonge vogels trekken en zwerven rond. Jonge zeearenden die in Nederland overwinteren, komen vaak uit Duitsland waar de populatie sterk is toegenomen.
Met hun grote ogen en sierlijke bewegingen zijn zeehonden een favoriet van veel snorkelaars en duikers. Op verschillende plaatsen kun je (onder begeleiding) met de dieren snorkelen. Snorkelen met zeehonden doe je in niet al te warm water – zeehonden houden daar namelijk niet van! Je zult een neopreen pak moeten dragen.