Salie is een kruid met fluweelachtige, zachte blaadjes. De kleur is groen- tot zilvergrijs en de vorm langwerpig en spits.
Qua kleur zit olijfgroen tussen groen en bruin in, met een tikkeltje geel. In vergelijking met de standaard groene kleuren, zit er in deze kleur groen iets meer geel. Het is een natuurlijke kleur met een levendige uitstraling. Hierdoor is deze kleur heel makkelijk te combineren met anderen kleuren.
Terra tinten zijn heel goed met andere kleuren te combineren. Terracotta gaat met name heel goed samen met aardetinten als grijs, beige en groen. Maar het is meer dan dat typerend bruin-oranje. Binnen de kleur terracotta vallen verschillende tinten, het is een hele veelzijdige kleur.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Salie groen is een lichtgroene kleur, die een beetje tussen mint en greige in zit. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze prachtkleur. Salie groen is een kalmerende kleur, geïnspireerd op de natuur.
Sage green is de Engelse benaming van Saliegroen, een mooie grijsgroene kleurtint die omschreven kan worden als een rustgevende, en tóch dynamische kleur, die erg populair is in de wereld van interieur en design.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Sage green is de Engelse benaming van Saliegroen – een super mooie gedempte grijsgroene kleurtint die omschreven kan worden als een rustgevende, en tóch revitaliserende en dynamische kleur, die erg populair is in de wereld van interieur en design.
Wanneer je het grijs meer wilt benadrukken, kan je de kleur combineren met verschillende grijstinten, taupe en wit, zo geef je een grijs groene muurverf een coole look. Wil je juist meer warmte? Combineer grijsgroen dan met zachte natuurtinten zoals aardetinten, zandkleur, oud roze en crème.
Om maar even een paar voorbeelden te noemen: sage green staat sowieso goed met zwart en wit. Mocht je meer kleur in huis willen, dan kan ik uit ervaring spreken dat de kleur ook heel goed samengaat met okergeel en navy blauw.
Ze zijn elegant en zwaar, vangen het licht en zorgen voor reliëf: kies in dit geval verf in dezelfde tint of een iets lichtere tint. Een donkergrijze muur krijgt zo zwarte, antracietgrijze of muisgrijze gordijnen, terwijl een mooie olijfkleur ideaal is bij groene gordijnen.
Weliswaar in mindere mate dan wit, maar grijs en mintgroen is ook een mooie kleurencombinatie. Andere overheersende kleuren die eventueel met mintgroen gecombineerd kunnen worden zijn zwart, bruin en natuurlijk andere tinten groen. Wat ook erg leuk is zijn materialen als goud en koper.
Olive Sprig staat prachtig bij messingaccenten en houttinten, bijvoorbeeld in de keuken. Ook kan de kleur helpen bij het creëren van een oase van rust in de slaapkamer. En wat te denken van een combinatie met een royale fluweelgroene bank in de woonkamer of met planten in verschillende tinten groen.
Kleur van het Jaar 2022: Olive Sprig!
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Saliethee is goed om te drinken voor het slapengaan vanwege de rustgevende werking, maar ook bij verkoudheid of als je weerstand even wat minder is.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.