Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn. Magenta is een extraspectrale kleur, een kleur die niet voorkomt in het elektromagnetisch spectrum.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood.
Purper is een kleur op de kleurencirkel midden tussen violet en magenta. Het is daarmee een extraspectrale kleur. Paars is dichter bij purper dan violet.
Wordt gebruikt voor de traditionele primaire kleuren rood, geel, en blauw; de psychologische primaire kleuren rood, geel, blauw en groen; de fysieke primaire kleuren rood, blauw en groen.
Vooral magenta is opvallend: dat lijkt niet echt op het rood wat wij altijd voor ogen hebben. Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
Alle extraspectrale kleuren (paarse kleuren) kunnen worden verkregen door het mengen van violet en rood. Uiteraard in combinatie met wit en een donkere tint (lees meer …) Er is overlap met kleuren als lila (lichtpaars), roze en purper.
De paarse kleur werd gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitgestorven is. Lila is een lichte tint (gemengd met wit) violet en wordt ook wel omschreven als 'lichtpaars'.
Geel staat voor het uitdrukken van toegankelijkheid en vriendelijkheid. Geel is de vrolijkste kleur die er is. Het wordt gelinkt aan geluk, positiviteit, optimisme en vriendelijkheid.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Als we nu bijvoorbeeld bij een warme kleur geel wat van een koele kleur paars mengen, dan oogt de geeltint koeler.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Indigo is een kleur die lijkt op paars en op blauw. Het wordt ook wel heel donker blauw genoemd. Behalve een kleur is indigo een al heel lang bestaande kleurstof. Een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken.
Om oranje te krijgen, meng je de primaire kleuren rood en oranje. De mengverhouding van deze twee kleuren bepaalt welke tint oranje je krijgt na het mengen.
Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen. dan krijg je lila tinten. Mensen vragen ook: is lila een koele kleur? Dat betekent dat lila tot de koele kleuren behoort.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.