huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt); ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover); stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen); koorts (vaak boven de 39 graden Celsius);
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo'n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.
Hersenvliesontsteking komt meer voor bij baby's, jongeren en mensen met minder weerstand. Verschijnselen zijn: hoge koorts. erge hoofdpijn, stijve nek.
Wat doe je bij hersenvliesontsteking? Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen. Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft. Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).
Hoe kun je het herkennen? Er zijn enerzijds klachten veroorzaakt door de infectie, en anderzijds tekens van aantasting van hersenweefsel. De infectie veroorzaakt meestal milde griepachtige klachten zoals plotse hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren, vermoeidheid en koorts.
Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.
Meningeale prikkeling is te testen door het teken van Brudzinski (benen reflectoir buigen bij flexie van het hoofd), het teken van Kernig (hevige pijn die ontstaat bij het strekken van de gebogen knie) of de test van Vincent (recht houden van de rug bij zitten met gestrekte knieën).
Meestal begint de ziekte met griepachtige verschijnselen. Daarnaast kan er sprake zijn van hoofdpijn, koorts, stijve nek, braken, pijnlijke gewrichten. Bij een ontsteking in de bloedbaan kunnen kleine bloedinkjes onder de huid ontstaan. Ook sufheid en verwardheid (in een later stadium) kunnen bij het ziektebeeld horen.
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.
Bij pasgeboren baby's is een hersenvliesontsteking moeilijker te zien en ze hebben geen nekstijfheid. Wel zien ze vaak grauw en zijn prikkelbaar of juist lusteloos. Soms hebben ze koorts of ondertemperatuur. Ze kreunen, drinken slecht en de fontanel boven op het hoofdje kan bol en gespannen zijn.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
De medische term voor hersenvliesontsteking is meningitis. Hersenvliesontsteking wordt ook wel nekkramp genoemd. Een virale ontsteking geneest meestal binnen één à twee weken vanzelf. Bij een bacteriële ontsteking moet men direct naar het ziekenhuis, om de bacterie met antibiotica te doden.
Bij een bacteriële hersenvliesontsteking zijn de verschijnselen: ernstige hoofdpijn. stijve nek.
Er kunnen kleine huidbloedingen optreden (petechiën), als een teken van een bloedvergiftiging (sepis) door verspreiding van de bacterie in het bloed. Hierbij kunnen er tekenen van shock zijn, waarbij het slachtoffer zowel een warme en vaak droge huid, als een koude klamme huid kan hebben.
De virale variant van hersenvliesontsteking is besmettelijk. Deze heeft een incubatietijd van tot wel drie weken. Dat wil zeggen dat er drie weken zit tussen besmetting en het optreden van de eerste symptomen van hersenvliesontsteking.
Dat gebeurt meestal door een bacterie of virus. De hersenvliezen zitten net onder de schedel, rondom de hersenen. Ze beschermen de hersenen. Een hersenvliesontsteking door een bacterie is ernstig en kan levensbedreigend zijn als het niet snel behandeld wordt met antibiotica.
Oorzaken van een hersenontsteking
Meestal is een bepaald virus de oorzaak. Zoals het koortslipvirus, het hondsdolheidvirus, het verkoudheidsvirus, waterpokken, of de bof. Een hersenontsteking kan ook ontstaan door een auto-immuunziekte. Of door een bepaalde bacterie, gist of schimmel.
Bij een hersenvliesontsteking heeft u een ontsteking van de vliezen die om uw hersenen en uw ruggenmerg liggen. De grens tussen hersenvliesontsteking en hersenontsteking is onscherp. Bij een hersenontsteking zijn namelijk ook vaak de hersenvliezen ontstoken.
Onbehandeld kan encefalitis binnen enkele uren leiden tot de dood. Zenuwcellen kunnen worden beschadigd of vernietigd door de infectie, de immuunreactie en door de druk als gevolg van de ontsteking. Schade opgelopen door encefalitis wordt niet-aangeboren hersenletsel (NAH) genoemd.
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Nekstijfheid of nekkramp is het onvermogen om de kin op de borst te leggen en is een symptoom van prikkeling van de hersenvliezen. Nekstijfheid is niet het zelfde als een stijve nek: bij een stijve nek is naar links en rechts draaien van het hoofd pijnlijk, net als het op de borst leggen van de kin.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.