Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld. Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc).
De fotograaf dat Het 'mere exposure effect' geldt, een psychologisch fenomeen waarin mensen een voorkeur voelen voor dingen of mensen simpelweg omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. Dit zorgt er voor dat je jouw spiegelbeeld prefereert boven hoe je er daadwerkelijk uitziet.
Luister naar jezelf, ontdek welke gedachtes jou tegenhouden en … laat los. Het zijn twee simpele woorden die zoveel impact op jezelf én je omgeving hebben. De manier waarop jij jezelf ziet, projecteer je onbewust op andere mensen en neem je mee in de keuzes die je maakt voor jezelf.
Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Ga ervoor staan en zeg eens tegen jezelf wat je mooi vindt, ook al geloof je er niet helemaal in. Wanneer je dit soort dingen met overtuiging tegen jezelf blijft zeggen kan je er in gaan geloven. Probeer de dingen die je niet mooi vindt eens te negeren en focus op de dingen waar je wel tevreden over kan zijn.
Dat effect wordt ook wel het mere-exposure effect genoemd. Een herhaalde blootstelling aan een stimulus zorgt voor een positievere interpretatie. Iets wat je vaker ziet, vind je automatisch mooier. Hoe vaker je in de spiegel kijkt - en hoe ijdeler je dus bent - hoe groter de impact.
Het mere-exposure effect
Ze noemen dit ook wel het 'mere-exposure' effect. Dat houdt dus in dat je automatisch voorkeur geeft aan iets wat je vaak ziet. Zie je iets waar je niet bekend mee bent, dan vind je het minder mooi. Heel simpel dus.
De verlammingsverschijnselen. Wanneer de aangezichtszenuw (vrijwel altijd aan één zijde) slecht functioneert, valt de functie van de spieren in die gezichtshelft uit. Dit noemt men een facialisverlamming. Het gevolg is een scheef gezicht.
Spiegelbeeld = [reflectie] - Het spiegelbeeld is het beeld dat men ziet als men in een spiegel kijkt. Ook de weerspiegeling in een wateroppervlak of een ander spiegelend oppervlak wordt aangeduid als spiegelbeeld.
Een gespiegelde selfie maken
De optie 'Spiegel camera aan voorzijde' voor foto's en video's is beschikbaar op de iPhone XS, iPhone XR en nieuwer met iOS 14 of hoger. Op de iPhone 6s tot iPhone X wordt de instelling 'Spiegel foto's aan voorzijde' genoemd en kunnen er alleen foto's worden gemaakt.
Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Impostor syndrome. Ik vergelijk het slank zijn maar toch dik voelen ook met een soort impostor syndrome. Impostor syndrome ('oplichterssyndroom') beschrijft mensen die hun eigen prestaties in twijfel trekken en een ongegronde angst ervaren om te worden ontmaskerd als bedrieger of nepper.
Gewelfd voorhoofd, grote ogen, kleine neus – het kind schema
Dit staat voor opvallende sleutelprikkels zoals een kleine neus, een gewelfd voorhoofd en grote googly-ogen, die door het menselijk oog als bijzonder harmonieus en esthetisch worden ervaren.
Met optische licht – en – donker – effecten kan je dichter in de buurt komen van deze 'ideale verhoudingen'. Gewenste diepten in het gezicht, zoals de schaduw onder de jukbeenderen en de arcadebogen (vlak onder de wenkbrauwen) maak je donkerder en alles dat je naar voren wil laten komen maak je lichter.
Het licht van de lamp komt in beide ogen. Als je de richting van de teruggekaatste lichtstralen terug volgt zie je waarom de hersenen denken dat het van achter de spiegel komt. Als je in een spiegel kijkt, zie je jouw spiegelbeeld. Je spiegelbeeld lijkt veel op jezelf.
Weerkaatsing. Kijken naar je spiegelbeeld is kijken naar weerkaatst licht. Een spiegel is een stuk glas of doorzichtig plastic met daarachter een laagje glanzend metaal (bijvoorbeeld zilver of aluminium). Een spiegel kan heel goed het licht weerkaatsen doordat het zo glad is.
Het licht van een voorwerp wordt door de spiegel weerkaatst. De teruggekaatste lichtstralen lijken van achter de spiegel te komen. Wanneer deze lichtstralen in onze ogen komen denken onze hersenen dat ze het voorwerp achter de spiegel zien. Dit noemen we een spiegelbeeld.
Waarom gespiegelde selfies? Je zelf kan je alleen maar grondig bekijken wanneer je in een spiegel kijkt, dit is vooral het beeld dat je van jezelf in je hoofdt hebt. Selfies spiegelen zorgt ervoor dat de foto's vooral het beeld weergeven dat je van jezelf ziet.