Je herkent de hoofdluizen als kleine parasieten van 2 tot 4 millimeter, die grijsblauw tot roodbruin van kleur zijn. Neten zijn de eitjes van de luizen. De neten herken je als doorzichtige, witte of bruine puntjes van 0,5 tot 1 mm op het hoofd. Ze kunnen er uitzien als roos of huidschilfers.
Kinderen hebben vaak luizen zonder het te weten. U kunt kijken tussen de haren en kammen. Doe dit regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per maand. Als u alleen kijkt, zonder te kammen, dan is de kans groot dat u luizen mist.
Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis.
De beet van een luis veroorzaakt meestal een klein jeukend bultje. Het vrouwtje kan tot 40 dagen oud worden en legt tot 10 eitjes per dag. Het duurt minimaal 2 weken voordat een luis volwassen wordt. De neten zijn vooral te vinden in de zomen van de kleding of soms toch op het lichaam.
Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam.
Klopt het dat luizen meer van schone dan van vieze hoofden houden? Nee, het maakt een luis niet uit hoe vaak een hoofd wordt gewassen. Zolang er maar haar op zit voelt de luis zich er thuis.
Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
Je kunt je kindje controleren op luizen door het haar met een speciale luizenkam te kammen als het nat of droog is. Doe dit het liefste boven een wit vel, dan zie je het gemakkelijk als het om luizen gaat wanneer ze eruit vallen. Probeer het haar te kammen vanaf de hoofdhuid helemaal tot aan de haarpunt.
Soms kun je de luizen gewoon zien lopen als je goed kijkt op hun favoriete plekjes. Ze zijn ongeveer zo groot als een aardbeizaadje en grijsblauw van kleur. Of, als ze net wat bloed hebben gezogen, roodbruin.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.
Gebruik een luizencape, hierdoor kunnen zelfs bij overvolle kapstokken de jas beschermd worden tegen hoofdluis. De luizencape is een snelle en goedkope manier om de verdere verspreiding van luizen te voorkomen. 5. Laat geen hoofddeksels, verkleedkleren, mutsen of hoofddoekjes rouleren.
Kammen, kammen, en kammen
Het beste advies tegen hoofdluis: twee weken lang elke dag met de speciale luizenkam door het haar. Het kost soms wat tijd, zeker als je dochter van die mooie lange lokken heeft, maar volgens huisartsen is dit het beste advies.
'Luizen kunnen minder makkelijk lopen op haar met gel en haarlak', zegt Desirée Beaujean van het RIVM. Wat we zien is dat bij gel en haarlak de helft minder hoofdluis voorkomt dan bij kinderen die deze producten niet gebruiken.
Wassen op 60°C doodt alle luizen en neten. Niet wasbare kleding en knuffels een week in een afgesloten plastic zak bewaren. Luizen en neten kunnen ook worden gedood door kleding en knuffels minimaal 24 uur te bevriezen.
De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Is luizenshampoo slecht voor je haar ? Nee, de luizenshampoo is niet slecht voor je haar. De shampoo reinigt het haar wel grondig waardoor je wellicht een droge hoofdhuid kan krijgen, maar dit zal geen schade aanbrengen.
Ook al klagen ze niet over jeuk, want niet iedereen krijgt jeuk door luizen. Luizen en neten herkennnen doe je vooral door achter de oren en in de nek te kijken, omdat dit de favoriete schuilplaatsen van luizen zijn. Let ook goed op voor neten, die dicht bij de hoofdhuid te vinden zijn.
Bijkomende maatregelen
Bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het soms wel nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kledij te wassen op 60°. Doe dit bij het opstarten van de behandeling en na één week. Gebruik evenwel je gezond verstand en overdrijf niet.