Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Kipfilet, vlees en vers gehakt zijn ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast. Als de TGT-datum is overschreden, moet je het product weggooien. Het voedsel voor die datum invriezen kan wel. Het is dan nog drie maanden houdbaar.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Rauwe kip die niet goed meer is heeft een zeer sterke geur. Sommige mensen omschrijven het als een "zure" geur, terwijl anderen het naar ammoniak vinden ruiken. Als de kip een onaangename of sterke geur heeft gekregen, dan kun je het vlees het beste weggooien. Kip kan tijdens het bereiden slecht gaan ruiken.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Als je het op de uiterste TGT-datum hebt gebakken kan je het daarna nog 2 dagen gebruiken na de TGT-datum mits bewaard in de koelkast. Eigenlijk moet je de TGT-datum scheiden van de houdbaarheid nadat je het bereidt. Nadat je het bereid hebt kan je het 2 dagen bewaren.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Bolle verpakking
Dit kan komen doordat het product te lang buiten de koelkast is geweest of doordat de houdbaarheidsdatum verstreken is en het product aan het bederven is. Dus de reden van bol staan is dan door groei van bacteriën.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Houdbaarheidsdatum. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat geprint. Er zijn twee varianten: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT).
Het gaat om een vermelding die het mogelijk maakt de partij waartoe dat levensmiddel behoort te identificeren. Deze vermelding wordt voorafgegaan door de letter L, behalve in het geval waarin zij duidelijk van de overige vermeldingen op het etiket is te onderscheiden.
Gooi eten op tijd weg
Producten met THT ('tenminste houdbaar tot') zijn vaak wel nog na de aangegeven datum te nuttigen. Meer daarover lees je in een ander artikel van Radar. Gebruik je zintuigen: kijk en ruik aan een product. Als je bijvoorbeeld verkleuring of schimmel ziet, moet je het weggooien.
Het hele punt van een vriezer is dat je je etenswaren langer kan bewaren door ze in te vriezen. De houdbaarheidsdatum op de verpakking klopt dus niet meer. Vlees is ongeveer 3 maanden houdbaar wanneer het bevroren is. Als je gourmetschotel vers was toen hij de vriezer in ging dan zal hij zeker nog goed te eten zijn!
Kip invriezen kan als de kip goed luchtdicht verpakt wordt en achter in de vriezer geplaatst wordt bij minimaal -18 graden Celsius. Zo blijft rauwe kip tot wel 9 maanden houdbaar en gegaarde kip tot ongeveer 3 maanden.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden. De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur.