Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is. Synthetische isolatie daarentegen behoudt zijn isolerende kracht in vochtige omstandigheden.
Dons. Dons is het superieure vulmateriaal als het gaat om warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid. Maar donzen dekbedden zijn duur en de winning van dons is omstreden.
Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het is ideaal materiaal voor een dekbed voor kinderen én volwassenen, het hele jaar door. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht prima reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het 's nachts snel (te) warm hebt.
iSleep, het nieuwe slapen. Dit zeer luxe Heavenly dekbed is een anti-allergisch en synthetisch dekbed dat aanvoelt als dons. Dekbed Heavenly is een zeer comfortabel en vederlicht dekbed van absolute topkwaliteit. De luxe inlets zijn gevuld met een zeer zachte Micro-gel polyester vezel, met de eigenschappen van dons.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Het is een natuurlijk materiaal dat zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dons is een materiaal dat weinig vocht opneemt en daardoor geen leefomgeving biedt voor de huisstofmijt. Ook zal het nooit broeierig warm worden daar er altijd een droog slaapklimaat heerst.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Hoe warm een donzen dekbed is kun je afleiden uit de warmteklasse, waarbij warmteklasse 1 de warmste en warmteklasse 4 de koelste is. Een donzen dekbed is licht van gewicht maar isoleert uitstekend en is in ieder seizoen uitermate geschikt.
Het beste 4 seizoenen dekbed is zonder twijfel het Select synthetisch 4-seizoenen dekbed, wederom weer van Beter Bed Select. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken om de ideale temperatuur in bed te krijgen dankzij twee dekbedden die je aan elkaar kunt klikken.
Daarbij ventileert een dun dekbed van katoen ook nog eens optimaal. Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is.
Voor wie echt het warmste dekbed wenst, is het WinterPlus dekbed zeer geschikt. Deze categorie bestaat uit de warmste dekbedden. We bevelen deze dekbedden zelden aan want in een modern huis is dit dekbed veel te warm, tenzij u een bijzonder hoge warmtebehoefte heeft.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Door het dekbed simpelweg te gebruiken wordt de stof soepeler en zachter, hierdoor wordt het geluid minder of verdwijnt het zelfs helemaal. Volgens Ducky Dons kraakt het Ducky Dons Taurus dekbed het minst.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Dons Een donzen dekbed houd je de hele nacht warm. Dons zorgt voor een goede isolatie, omdat de zachte vulling de lucht vasthoudt. Daarnaast werkt het vochtregulerend en voelt het heerlijk licht aan door de veren. Synthetisch Synthetische dekbedden worden over het algemeen gemaakt van polyester.
Een 100% natuurlijk katoenen dekbed wordt door de meeste mensen als niet te warm en niet te koud ervaren. Kenmerken: Katoenen dekbedden zijn volledig gevuld met katoen. Daarnaast neemt katoen goed vocht op en heeft een zeer goed ventilerend vermogen.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.