Het mannetje jaagt achter het vrouwtje aan tijdens het paren en hij bevrucht de eieren terwijl ze vallen. Het paren kan spectaculair zijn om te zien omdat de vissen door het aquarium racen en al het andere negeren, inclusief voer. Voorbeelden van vrij-leggers zijn Tetra's, Barbelen, Rasboras en Danio's.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Goudvissen paren in de lente, het is dus goed om de opwarming van het water na te bootsen. Om dit te doen, breng je de temperatuur eerst omlaag naar tussen de 10 °C en 12 °C. Vervolgens, als je klaar bent voor het paren, verhoog je de temperatuur met 2 °C per dag totdat de temperatuur tussen de 20 °C en 23 °C ligt.
Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes. Na 4 á 5 weken stoot het vrouwtje haar eitjes uit op een rustige plek op het aquarium. De jonge visjes zijn direct op zichzelf aangewezen. Voldoende schuilplek voor de baby vissen in het aquarium is van groot belang.
De vrouwtjesvissen zullen de eieren leggen, waarna de mannetjesvissen deze gaan bevruchten door er hun zaad overheen te brengen. Dat zaad noemen we bij vissen hom en de eitjes zijn ook wel bekend onder de naam kuit. De meeste vissoorten paaien altijd op dezelfde plekken, die men paaiplaatsen noemt.
Wanneer het best vissen op voorn? In principe is het bijna het hele jaar door goed mogelijk om op voorn te vissen. Het moet alleen gezegd dat de beste vangtijd de maanden maart en april zijn. Dan begint het water op te warmen waardoor blankvoorns het diepe water verlaten om naar het ondiepe te zwemmen.
Ze leggen hun eieren op een soort substraat. Planten, rotsen, hout en zelfs het aquarium glas kunnen worden gekozen als afzet plek. Beide vissen nemen deel aan het leggen van de eieren, waarbij het mannetje de eieren bevrucht zodra het vrouwtje ze gelegd heeft.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Wat eten baby vissen? Baby vissen en jonge vissen hebben andere voeding nodig dan hun volwassen soortgenoten. Hierin zijn verschillende opties zoals levend voer, gedroogd of gevriesdroogd of in de vorm van vlokken.
De witte eitjes zijn altijd leeg, als het een beetje de kleur geel heeft dan weet je dat daar iets in moet zitten. Je kan als je dat wil de eitjes in een potje doen met een netje om de opening heen en het geheel gewoon in je aquarium op de bodem zetten. Zo kunnen de vissen er niet bij.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Hoewel er verschillende vissoorten zijn die levende vissen baren, leggen vrouwelijke goudvissen eieren (kuit) waar de guppen uit komen. Het leggen van de eitjes heet “kuit schieten”. Nadat de eitjes gelegd zijn bevrucht een mannetjes goudvis de eitjes. De bevruchting vindt dus niet in de vis plaats, maar daarbuiten.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Soms gedraagt een guppyman zich fatsoenlijk. Hij baltst voor een vrouwtje door zijn lichaam in een S-vorm te buigen en met zijn staart te trillen. Komt zij naar hem toe, dan draaien de twee om elkaar heen en brengt hij zijn sperma met haar medewerking in.
Voornaamste inzet bij de meeste gevechten is het territorium, het gebied rondom een bijzonder object, dat ook voedsel kan zijn. Bij vissen is het in de regel het nest of een vrouwtje. Zo heeft het afstand houden het nuttig maken van alle beschikbare mogelijkheden tot gevolg.
Afhankelijk van de omstandigheden kan een vis tussen de 5 en 12 cm per jaar groeien. Zijn de omstandigheden slecht dan zal de goudvis minder snel groeien.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Zo eten sommige vissen voornamelijk dierlijk voer (carnivoor) , andere vissen plantaardig voer (herbivoor) en er zijn ook vissen die zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten (omnivoor).
Gewoonlijk gebeurt dit aan de oever van hun waterplas zodat de eitjes door de oeverplanten een beetje bescherming hebben. Een vruchtbaar wijfje wordt gedurig door meerdere mannetjesvissen gevolgd die dan hun zaadcellen of hom uitstrooien over de pas gelegde eitjes.
Baby goudvissen voeren met vers ei
Het fijne poeder is onwijs goede voeding voor jonge baby goudvissen.
Corydoras zetten overal hun eieren tegen. Op de aquariumruit en onder een plantenblad doen ze dit het makkelijkst. Je ziet dan een heel rijtje met eieren als een soort spoor. Maar vaak blijven die eitjes niet lang veilig door de andere vissen die je hebt.
Vissen is verboden in de paaiperiode van 16 april tot en met 31 mei. Nachtvisserij, vissen van twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang, is verboden. Het gebruik van kunstaas met een totale lengte van meer dan 2 cm en het gebruik van vis of delen ervan als aas is verboden van 1 maart tot en met 15 april.
Door een rooster in de kweekbak zullen de eitjes in het onderste compartiment vallen buiten bereik van hongerige vissen. Ook kan het gebruikt worden om kleine vissen in te laten groeien tot ze groot genoeg zijn en ze niet door grote vissen kunnen opgegeten worden.