Het maakt stoffen niet alleen rekbaar, het geeft vaak ook een aangename zachtheid aan de stof. Het zorgt er niet alleen voor dat kleding rekt, maar vooral ook dat het steeds naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.
Elastaan is ook bekend onder de Engelse naam spandex en de merknamen Lycra en Dorlastan. Het is een heel elastische synthetische textielvezel, gemaakt uit polyurethaan (PUR).
Elastaan wordt toegepast in bijna alle kledingstukken met stretch. De meest kenmerkende toepassing is het badpak, dat bestaat in de moderne vorm dankzij elastaan. Doordat het bestand is tegen olie, zout water en zonlicht, is elastaan het perfecte materiaal voor zwemkleding.
Elastaan is een synthetische vezel met de volgende kenmerken: het is super elastisch en rekt mee, het behoudt z'n originele vorm, het is sterk en duurzaam en het is licht van gewicht. Een kleine hoeveelheid elastaan zorgt al snel voor een grote rekbaarheid in het katoen.
Elastaan zorgt ervoor dat je broek stretchy blijft, maar te veel elastaan kan ervoor zorgen dat je broek na één keer dragen al afzakt. Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten.
Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Spijkerbroek laten krimpen met (hete) wasmachine en droger
Wanneer je je wasmachine en droger op de hoogste stand zet, kan je het katoen in je jeans laten krimpen. Zorg er voor dat je het programma kiest waarbij je de temperatuur op zijn heetst kan zetten, kookwas bijvoorbeeld.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
elastan vind je (bijna) overal
Het wordt gemaakt uit restproducten van petroleum, die weliswaar niet giftig zijn voor de drager, maar niet bepaald goed voor het milieu. Ook bij het maken van elastan komen veel chemicaliën kijken, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu.
Elastaan is een zeer elastische stof die ondanks zijn rekbaarheid toch zijn vorm behoudt. Elastaan wordt dan ook veelal gebruikt voor rekbare maar stevige kledingstukken zoals corrigerend ondergoed, badpakken of (steun)sokken. Ook elastaan was je op 30 graden. Deze stof mag niet in de droger.
Een aantal bekende stoffen, zoals polyester, elastaan en nylon, behoren tot de zogenaamde 'polyamiden': stoffen die gemaakt zijn van plastic, dat op haar beurt vaak gemaakt wordt van ruwe olie.
Elasthaan is een rekbaar, synthetisch rubber. Het is vaak een hulpstof van stoffen en wordt dus aan andere stoffen toegevoegd. Net als bij polyester worden acryl en nylon gemaakt op basis van ruwe olie, een fossiele grondstof die niet recyclebaar is. Dit maakt de stoffen niet duurzaam.
Het zorgt voor zweetplekken en nare geurtjes. Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Elastaan is een zeer ademende, dunne stof. Het is ideaal voor gebruik in sportkleding vanwege de zweet- en vochtafvoerende eigenschappen. Terwijl je beweegt en zweet, droogt de stof snel om ervoor te zorgen dat je comfortabel en beschermd bent tegen bacteriën die in vocht groeien.
Lycra® is een elastische vezel die stoffen nog soepeler maakt. Het zorgt voor een perfecte pasvorm, draagcomfort en bewegingsvrijheid. Lycra® heeft een rekcapaciteit tot 600% en kan met quasi elke andere vezel gecombineerd worden.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Synthetische materialen zoals polyester, nylon, acryl en viscose zijn niet alleen ongezond om te dragen omdat ze de huid afsluiten. Ze zijn ook vaak behandeld met giftige chemische stoffen om ze bijvoorbeeld slijtvast, kreukvrij, waterafstotend, krimpvrij, brandveilig of kleurvast te maken.
De vrouwen werkten zonder goede bescherming tijdens de productie van Lycra. Dat garen is gemaakt met een kleurloos oplosmiddel DMAc. Deze stof is giftig. Bij de Lycrafabriek is tientallen jaren onveilig gewerkt.
Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden. Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu.
Koop je spijkerbroek het liefst altijd ietsje te klein, in ieder geval nooit te groot. Een jeans loopt nu eenmaal uit, hou daar bij het kopen rekening mee. Zorg dat je knoop en rits net aan dicht kunnen als je de spijkerbroek koopt. Na een paar keer dragen zit de broek dan perfect.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.