Heel stil in een hoekje zitten en niet reageren op geluiden of beweging van buitenaf. Het kopje scheef houden. Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden. Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is.
Aan het gedrag van een konijn kan je herkennen dat het pijn heeft en/of ziek is. Het dier kan dan luid knarsetanden, niet meer eten, hijgen en natte keutels hebben. Pijn wordt vaak veroorzaakt door een ziekte, waarvoor konijnen heel kwetsbaar zijn.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
- Je konijn ligt in een ongemakkelijke of ongebruikelijke houding - gedeeltelijk op de zij om de pijn te verlichten (hoogstwaarschijnlijk met het voorste gedeelte van het lichaam wat omhoog terwijl de achterpoten relaxed lijken); of je konijn wil helemaal niet liggen maar geeft de voorkeur om rechtop te zitten in een ...
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Welke symptomen heeft een konijn met een gasbuik? Bij een gasbuik en bij een darmverstopping gaan de maag en darmen uitzetten. Deze uitrekking is zeer pijnlijk. Het konijn stopt met eten, is sloom, gaat soms op zijn zij liggen, kortom het is erg ziek!
Een buikmassage geven is een goede mogelijkheid om het gas richting de 'uitgang' (de anus) te leiden. Konijnen kunnen namelijk niet braken of boeren, dus moet het gas er via de anus uit. Masseer hierbij voorzichtig en zachtjes met je vingertoppen van de bovenkant van de buik naar de onderkant.
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
Middenoorontsteking. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacteriele infectie of door oormijt. Het konijn schud steeds met zijn hoofd of gaat met zijn poten aan zijn oren krabbelen. Door de pijn zal het konijn minder actief worden en minder gaan eten.
Als hij zelf niet wil of kan eten, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met dwangvoeren. Hier kunt u zelf dus ook al mee beginnen, zonder verder overleg met een dierenarts. Dwangvoeren gaat het makkelijkst met speciaal konijnen dwangvoer, bijvoorbeeld Critical Care®.
Oorzaken gasbuik konijn
een tekort aan hooi: hooi is belangrijk voor de werking van de darmen. te veel koolhydraten in de voeding: bijvoorbeeld uit gemengd konijnenvoer of yoghurt snoepjes. problemen in het gebit: lees ook: gebitsproblemen konijn.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Een konijn wat meer dan 12 uur niet heeft gegeten of geen keutels heeft gehad, verkeerd in levensgevaar. Hier móet je dus mee naar de dierenarts. Vaak zijn de konijnen lusteloos en liggen ze de hele tijd. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het op gang krijgen van de bewegingen in het maagdarmkanaal.
Houd rekening met lijkstijfheid: het lichaam van uw konijn wordt na het overlijden heel stijf en hard. Dit gebeurt ongeveer een half uur tot een uur na de dood. U kunt het lichaam dan niet meer in een andere houding leggen.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Leg de vingers van uw linkerhand over de buik heen op de rug en trek zachtjes richting buik om de kronkeldarmmassa wat te bewegen en zo het gas in beweging te zetten. Zet uw vingers iets meer naar voren en iets lager en masseer zacht omlaag richting lies en langs de lies verder omlaag.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.