Houd je peper en zout bij elkaar met een mooie strooiset. Het peper- en zoutstel zet je gewoon op tafel tijdens het eten, zodat je gemakkelijk extra smaak toe kunt voegen aan je gekookte ei of diner.
Zowel de enkelvoudige als de meervoudige persoonsvorm is correct: Peper en zout staat / staan op tafel. In Peper en zout staat op tafel wordt de combinatie peper en zout als één geheel gezien, omdat ze vaak samen op tafel staan, in één peper-en-zoutstel.
Een peper-en-zoutstel is een set van twee meestal gelijkvormige houders gevuld met peper en zout. Deze houders kunnen bij een maaltijd op tafel worden geplaatst en dienen om de smaakmakers desgewenst aan het voedsel toe te voegen.
De hoeveelheid zout (80%) en peper (20%) weerspiegelt het gemiddelde gebruik in de keuken bij vooral vleesgerechten. Eitjes en salades volgen op een tweede en derde plaats. De combinatie wordt in mindere mate gebruikt in sauzen, stampot, eenpansgerechten, groenteschotels en soep.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
De peper- en zoutmolens van Peugeot worden gezien als de beste ter wereld. Peugeot heeft dan ook voor iedere specerij een eigen maalwerk, waarop maar liefst levenslange garantie geldt.
De symbolische betekenis van peper- en zoutstellen ligt in de combinatie van twee elementen die samen worden gebracht, net als de bruid en bruidegom. Ze staan voor het idee dat huwelijkspartners hun levens reizen en smaken delen.
De manier van serveren en afruimen
De meeste gasten zijn immers rechtshandig en als u rechts serveert dan is het voor de gasten vrij onhandig om iets van de schotel te nemen. Ook het afruimen gebeurt aan de rechterzijde van de gast.
Tafelzout ook wel keukenzout genoemd is het meest gebruikte type onder de verschillende soorten zout. Deze zoutsoort is er een dat in Nederland wordt gewonnen, onder andere in Oosterschelde, Groningen en Twente.
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Servetten. Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
JOZO Bewust bevat ten minste 70% minder natrium dan gewoon tafelzout. Goed voor de gezondheid – kalium en een beperkte inname van natrium helpen je bloeddruk op een normaal niveau te houden. Kalium draagt bovendien bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren.
Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
volgorde van uitserveren
Tijdens het uitserveren bestaat er een volgorde waarin de kaart, gerechten of dranken worden geserveerd. De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren.
peper-en-zoutstel zelfst. naamw. Verbuigingen: peper-en-zoutstellen (meerv.) Verbuigingen: peper-en-zoutstelletje (verkleinwoord) een stel van twee vaatjes voor de eettafel, één voor de peper en één voor de zout Voorbeeld: 'Ze kregen een prachtig peper-en-zoutstel van hun tante.
Over het malen:
Nee, dit mag niet. Het maalwerk is specifiek afgestemd op het malen van óf peper óf zout. Met name het gebruik van zout in een pepermolen is funest, hierdoor roest het maalwerk volledig vast.
Het peper- en zoutstelletje staat symbool voor het bruidspaar. Ze zijn beiden anders, maar horen bij elkaar. Dit straalt eenheid en balans uit. Twee mensen worden in de echt verbonden en versterken elkaar en vullen elkaar aan wat weer zorgt voor een mooier geheel, net als peper en zout.
Het verschil tussen een peper en zoutmolen is het maalwerk is anders. Dat van een pepermolen bestaat uit maalwerk vaak uit koolstofstaal. Koolstofstaal is erg hard en zorgt dat de harde peperkorrels goed worden vermalen. Bij een zoutmolen bestaat het maalwerk vaak uit roestvrij staal of keramiek.
Met peper-, zout- en kruidenmolens, verkrijgbaar bij Blokker, bepaal je exact hoeveel je toevoegt en breng je een maaltijd altijd goed op smaak. We verkopen bij Blokker pepermolens en zoutmolens voor de moderne keuken en de klassieke keuken.
Voor degenen die nooit genoeg peper kunnen krijgen, is een grote pepermolen een must-have. Deze krachtige molens kunnen enorme hoeveelheden peper aan, zodat je nooit meer zonder zit. Perfect voor degenen die graag koken voor vrienden en familie.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).