Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig. Verder kun je vers papayazaad in een smoothie mengen met vruchtensap van papaya of andere vruchten zoals ananas en banaan.
De zaden kunnen, net als pompoenzaden, inwendige wormen doden. Daarnaast werken de zaadjes gunstig op de nieren. – De zaadjes werken tegen ( tijdelijke) indigestie. Heb je bijvoorbeeld nét even wat teveel gegeten, helpen een paar gedroogde pitjes om te verlichten.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Papaya is namelijk super gezond. De vrucht doet niet alleen wonderen voor je huid, maar helpt ook bij spijsverteringsklachten. Met een schaaltje van 100 gram per dag zit je goed.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
Het blad van de papaja staat bekend om medicinale eigenschappen, van vers en gedroogd blad kan thee van worden gezet. Zeer goed tegen maagklachten en goed voor de spijsvertering. Het blad is erg bitter en kan ook als groente worden gegeten, ongeveer 30 minuten koken om het ergste bitter er vanaf te halen.
Voor het zaaien moeten de kleine zaden uit het vruchtvlees worden gehaald, dat is een best een lastig karweitje. Daarna worden de zaden op een stuk keukenpapier gelegd om te drogen. Men zaait vrij ondiep, na een week of 3 a 4 kiemen de zaden. Kweek de plantjes verder op een warme en lichte plaats.
De groene papaya is de onrijpe variant van de papaya. Hij rijpt dan ook niet meer na. Deze papaya is geschikt om mee te koken en wordt dan ook meer als groente gebruikt dan als fruit. Het wordt veel gebruikt bij hartige gerechten, omdat ze niet zo zoet zijn als de rijpe papaya.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Passievrucht is een ontzettend gezond stukje fruit. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus!
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Een rijpe papaja kun je nog tot drie dagen bewaren bij een temperatuur van 5 tot 12 graden. De koelkast is dus het meest geschikt. Groene vruchten kun je langer bewaren, want deze worden pas rijp als de kleur in geel veranderd. Groenen papaja's kun je soms nog weken bewaren.
12°C). Je kunt onrijpe papaja's beter niet in de koelkast bewaren. Dit verstoort namelijk het rijpingsproces. Bij kamertemperatuur kunnen papaja's goed narijpen.
De papaja (Carica papaya) is een plant uit de Caricaceae-familie. De vrucht stamt van de meloenboom en wordt derhalve ook wel eens boommeloen genoemd. In Duitsland heeft papaja de bijzondere bijnaam 'Melone der Armen' oftewel 'meloen voor de armen'.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
De stam van de boom is hol. De teelt begint met het poten van de plantjes, die dan vier weken oud zijn. De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan. Vanaf die dag kan de teler oogsten.
Hoe te gebruiken? Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.