Ondertekent u samen een huurovereenkomst, dan bent u allebei huurder. Dan is er sprake van “samenhuur.” U bent dan allebei hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de huur en het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst.
De term contractuele medehuurder is geen wettelijke term, maar wordt in de literatuur en rechtspraak vaak gebruikt om personen aan te duiden die samen het huurcontract hebben gesloten en samen huurder van de woning zijn. De term “samenhuurder” is in dat verband eigenlijk een betere term dan contractuele medehuurder.
Een medebewoner is iemand die bij u in huis woont. Dit kan uw kind zijn, maar ook uw partner, een familielid of een kennis. Een medehuurder heeft rechten en plichten ten aanzien van de huurovereenkomst.
Het huurcontract staat op 2 namen (contractuele medehuur)
Als u allebei als huurder in het contract staat, heeft u allebei recht op de huurwoning. Dit heet 'contractuele medehuur' of 'samenhuur'. Bent u het erover eens wie in de huurwoning blijft? Vraag dan of de verhuurder deze persoon als alleenhuurder accepteert.
Het is best een logische gedachte, maar zo werkt het niet. Tenzij het anders in het huurcontract staat, mag u voor dezelfde huur bij elkaar intrekken.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
Wat is beter, samen inschrijven of ieder apart? ' Als je samen op zoek bent naar een woning is het verstandig om ook samen ingeschreven te staan. Je kunt dan reageren op woningen die passen bij jullie (gezamenlijke) inkomen.
Samen wonen, samen huren
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.
Ze moeten onderling overeenkomen wie blijft en wie vertrekt. Raken ze daar niet uit, dan hakt de rechter de knoop door. Bovendien moeten ze afspraken maken met de verhuurder over het huurcontract. Zolang daar geen akkoord over is met de verhuurder, blijven beide partners verantwoordelijk om de huurprijs te betalen.
Hoe werkt het friendscontract? Het friendscontract is voor huurhuizen in de vrije sector. Je ziet een huis te huur staan, je trommelt je vrienden op die ook graag in dit huis willen wonen en jullie reageren op deze woning. Er zijn zelfs makelaarskantoren en woningbouwverenigingen die vrienden voorrang geven.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
U kunt medehuurderschap aanvragen. Voorwaarde is dat u minimaal 2 jaar samenwoont met degene voor wie u zorgt. En dat u al lange tijd samen een huishouding heeft, dus bijvoorbeeld samen eet. Vraag bij de verhuurder van de woning of u medehuurder kunt worden.
In de meeste gevallen kunt u een huurwoning niet overdragen aan uw kind als uw kind bij u woont. Als u verhuist of overlijdt, wijst de verhuurder de woning toe aan een nieuwe huurder. Uw inwonende kind krijgt zes maanden de tijd om een andere woning te zoeken.
Reacties. Je dient je in te schrijven in de gemeente (op het adres) waar je het meest verblijft, dat is dus niet een vrije keuze als je 2 woningen huurt. Het is wel toegestaan een 2e woning te huren, tenzij de verhuurder vereist dat je die woning daadwerkelijk zelf bewoont.
Er is geen vaste regel wie de woning moet verlaten en wie na de scheiding in de woning mag blijven wonen. Het is niet relevant op wiens naam het huurcontract staat. Ook niet relevant is of een partij de woning al voor het huwelijk had. De verhuurder heeft ook geen zeggenschap over wie mag blijven en wie niet.
Een huurovereenkomst kan op naam van één of meerdere personen staan. Wilt u het huurcontract op naam van iemand anders zetten? Dat kan alleen als u en uw partner gelijke rechten hebben. Dit is in het geval van gehuwden, geregistreerde partners of medehuurderschap.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
Ben jij inderdaad medehuurder en gaan jullie uit elkaar, dan betekent dit dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven wonen. Het is aan jullie samen om te bepalen wie van de twee blijft en wie er vertrekt. Komen jullie hier samen niet uit, omdat jullie allebei in de woning willen blijven wonen?
Voor huurcontracten gesloten nadat het nieuwe huurdecreet in werking getreden is - volgens het voorontwerp voorzien op 1 september 2018 - kan elke huurder op elk moment de huurovereenkomst in zijn naam opzeggen.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Je partner betaalt 'huur'
Je kunt je partner als bijdrage in de woonlasten huur laten betalen. Het bedrag bepaal je door eerst de huurwaarde van de woning te bepalen. Dat kan met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Op basis van een puntenstelsel bereken je dan een huurbedrag.
Heeft u een eenpersoonshuishouden en is uw inkomen hoger dan € 40.765 (in 2022)? Ook dan mag een woningcorporatie een sociale huurwoning aan u toewijzen. Jaarlijks mogen woningcorporaties maximaal 15% van de vrijgekomen woningen vrij toewijzen.
Het toestaan van woning delen is per gemeente geregeld. Dit kan dus verschillen. Het gaat hier dan niet om delen door een gezin, een zogenaamde duurzame huishouding, dat mag natuurlijk wel. Het gaat om het delen door 3 volwassenen die een woning willen huren en samen de kosten willen delen.