Paard vast zetten Als het paard in de trailer staat, sluit je eerst de achterboom met de borgpinnen en zet je pas daarna het paard vast. Hiermee voorkom je levensgevaarlijke situaties, mocht het paard achteruit lopen en gaan hangen. Je bent wettelijk verplicht het paard vast te zetten tijdens de rit.
Gebruik altijd een stevig halster en halstertouw en zet je paard vast met de veiligheidsknoop. Zet een paard nooit aan het hoofdstel of aan de bitringen vast! Als hij schrikt, trekt hij niet alleen het hoofdstuk kapot, hij kan ook zijn mondhoeken lelijk beschadigen. Zet het paard bij voorkeur aan twee zijden vast.
Aan welke kant ga je welk paard zetten? Reis je met 1 paard, dan zet je die het beste aan de linkerkant van de trailer. Reden hiervoor is dat de weg altijd iets 'bol' is. Als je aan de rechterkant van de weg rijdt, dan loopt de weg dus iets af naar rechts.
Loop nooit vlak achter een paard langs, loop altijd links naast je paard en niet voor hem. Zet je je paard in de stal of wei, loop dan mee en draai je paard met het hoofd naar de deur of het hek voordat je het halster afdoet. Draag op stal altijd dichte schoenen en geen slippers of sandalen.
Langzaam optrekken, voorzichtig en geleidelijk remmen, rustig door bochten rijden en het voorkomen van heftige stuurbewegingen, maken de reis comfortabeler en veiliger voor het paard.
Een trailer die stil staat in de zon kan gemakkelijk 10 graden warmer worden. Als het tijdens warme omstandigheden toch nodig is voor langere tijd de stoppen, haal het paard dan op een veilige plaats van de trailer. Vervoer zou niet langer mogen duren dan 12 uur sinds het laden van het paard.
Een paardentrailer is, voor de verkeerswetgeving, gewoon een aanhangwagen en aanhangwagens mogen met 'van alles' volgepropt worden... Zolang 't maar niet te zwaar, te hoog, te scheef, etc wordt, mag 't allemaal...
Voor paarden is het ongezond om veel langer dan 6 uur te vasten. Ligt er wat stro om te knabbelen, dan kan dat best tot 8 uur opgerekt worden tijdens de nacht. Doe je om 18.00 uur de stal dicht en voer je de volgende ochtend om 07.00 uur weer, dan is de kans op maagzweren of koliek enorm toegenomen.
Mits je uiteraard de teugel wel vast blijft houden door de teugel die door je hand loopt, vast te klemmen tussen je wijsvinger en duim.Houd je hand gesloten, maar niet krampachtig. Dan kun je niet goed de mond van het paard en zijn reacties voelen.
Hoeveel uur beweging moet een paard per dag hebben? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Het links opstijgen stamt uit de tijd dat het paard in het leger werd gebruikt.De meeste mensen zijn rechtshandig en droegen hun zwaard dus links om het snel te kunnen gebruiken. Wanneer je een zwaard links draagt kun je niet aan de rechterkant van het paard opstijgen: het zwaard zit dan immers in de weg.
Over het algemeen ondervinden paarden weinig problemen met tussen de 15 en 20% van hun eigen gewicht. Dit is inclusief tien kilo voor het harnachement. Een voorbeeld: een paard met een gewicht van 600 kilo kan bij gemiddeld 17,5% van zijn eigen gewicht dan 105 minus 10 kilo (harnachement) is 95 kilo dragen.
Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer tot 3500 kilogram geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op snelwegen. Indien uw aanhanger of paardentrailer zwaarder is dan 3500 kilogram, dan geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.
Als je met één paard in een tweepaardstrailer op pad gaat, moet je hem altijd links zetten. Als de trailer (per ongeluk) in de berm komt gaat hij scheef hangen en als een paard dan aan de rechterkant staat, kan dit ervoor zorgen dat de trailer uit balans raakt en omvalt.
De hartslag stijgt tot 80-100 slagen per minuut in stap, 130–200 slagen per minuut in draf en galop en van 200–260 slagen per minuut bij een tot maxi- maal stijgende snelheid. De maximale hartfre- quentie verschilt van paard tot paard en varieert van 225 tot 265 slagen per minuut.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Als je je paard aan de teugel wilt rijden zul je eerst moeten zorgen dat hij in staat is zijn lichaam goed te buigen. Dat kun je doen door het rijden van voltes (cirkels). Oefen daar goed mee zodat het paard het lichaam naar beide kanten soepel kan buigen. Het voorwaarts- neerwaarts buigen komt daarna vanzelf.
Oncomfortabel bit: Een oncomfortabel bit kan ervoor zorgen dat het paard zijn mond niet ontspant en gaat hangen op de teugel om druk op zijn mond te vermijden. Onvoldoende training: Als het paard niet voldoende getraind is om zijn eigen gewicht te dragen, kan hij op de voorhand gaan lopen en gaan hangen op de teugel.
Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven. Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan.
Stalling kost je gemiddeld 250 euro en als je wekelijks lest ben je per maand rond de 100 euro kwijt: Een gemiddelde groepsles op een manege kost € 20,- per uur, een privéles kost gemiddeld € 40,- per uur.
Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap). Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen.
Ook met een B-rijbewijs is het toegestaan om met een paardentrailer te rijden. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. De toegestane maximum massa van de auto en de trailer mag niet meer bedragen dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Hier zit je al snel aan met een paardentrailer.
Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)
iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.