Als je een fiets- of wandelgps hebt, of een smartphone (of tablet) met gps-functie, dan kun je gpx gebruiken. Je downloadt het bestandje op je toestel en opent het vervolgens met een app. De meeste van die apps zijn gratis; je vindt er heel wat verschillende in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).
Wikiloc – Het beste voor fietsroutes
Het is gratis en beschikbaar voor iOS en Android. De premium versie bevat offline navigatie, direct downloaden naar compatibele GPS-apparaten, live tracking om je positie te delen met wie je maar wilt, advertentievrij browsen en andere functies.
Met de Fietsersbond Routeplanner kun je een fietsroute opslaan als GPS-bestand en vervolgens op je GPS-ontvanger zetten. Zodra je een route hebt gepland, verschijnen in de linkerkolom vier knoppen: print, GPS, bewaar, deel. Klik op de knop GPS. Er verschijnt een pagina met GPS-instellingen.
Zo kun je je eigen GPX bestanden inlezen en met Fietsknoop gebruiken. En je kunt je eigen markeringen aan de kaart toevoegen in de vorm van Info Pins. Kortom, de ideale app en de basisversie is helemaal gratis!
Je ziet gelijk hoeveel extra kilometers je voor dit afstapmoment op de fiets zit. Bij elk knooppunt krijg je twee meldingen: een melding dat je bij het knooppunt bent aangekomen en welk nummer het volgende knooppunt wordt. Je krijgt dan gelijk te zien of er nog mooie afstapmomenten in de buurt te vinden zijn.
Eerst klik je onder de zoekbalk op Een lijn tekenen en dan op Fietsroute toevoegen. Zo weet Google dat je met de fiets op pad wilt en vermijdt het bijvoorbeeld de snelwegen. Wel zo handig! Nu je een nieuwe route aan hebt gemaakt, bepaal je je start- en aankomstpunt.
Hoe installeer je de route.nl app? Zoek in de App store op je iPhone op de term 'route.nl'. De route.nl app komt dan vanzelf naar voren. Klik op 'installeren' en voor je het weet kun je aan de slag met de app.
Een route stippel je makkelijk zelf uit online op één van de vele knooppuntensites. Je tikt een paar knooppunten aan, schrijft de te volgen nummers op een papiertje en neemt dat mee op je fiets. In een handige 'Knooppunter', bijvoorbeeld. Dat is een waterdicht houdertje dat je op je stuur monteert.
Je kunt onze app en website gratis gebruiken en daarna beslissen of je ook één van onze producten wilt kopen. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de website, het downloaden van de app en het plannen van Tours. Meld je aan met je e-mailadres of Facebook-account en ga van start.
Fietsknoop kan offline worden gebruikt en de kaart is te downloaden, met Fietsknoop[+]Plus. Klik hiervoor op het 'download' icoon op het overlayscherm van de eigen route. Wil je een route van iemand anders offline gebruiken? Voeg dan deze route eerst toe aan je eigen lijst met routes.
Voor een toestel met Android is GPX Viewer gratis beschikbaar. Download deze app uit de Play Store. Op een iPhone bevat de App Store onder de namen Topo GPS en GPS-Viewer twee soortgelijke apps.
Ga aan de slag met Bikemap om je telefoon te veranderen in een fietscomputer, routeplanner, GPS-navigator en tracker! Gratis gebruik van de basisfuncties of upgrade voor nog meer functies. De ultieme activiteitentracker voor fietsers.
Download de app
De route.nl app geeft je gratis toegang tot meer dan 40.000 fiets- en wandelroutes. Je hoeft niet te betalen per route en ook alle functies van de app zijn vrij beschikbaar. De app is kortom helemaal gratis en je kunt zoveel routes bekijken als je maar wilt.
Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.
De apps van Fietsknoop, Route.nl en ANWB fietsen gebruiken deze knooppunten voor de routes. Lees meer over knooppuntroutes op Nederlandfietsland.nl. De app Fietsknoop werkt gemakkelijk wanneer je zelf knooppuntroutes wilt uitstippelen.