Sommige halo's zijn allesbehalve zeldzaam (zoals de kleine kring en bijzonnen) maar er zijn vormen die erg zeldzaam zijn. Halo's zijn lichtverschijnselen en hebben totaal geen invloed op het weer. De kleine kring komt vrij frequent voor in ons land, al worden hiervan geen officiële statistieken bijgehouden.
Soms is één bijzon zichtbaar, soms twee. Mensen verbazen zich dikwijls over de helderheid van de bijzonnen. Maar in feite komen dergelijke bijzonnen vrij vaak voor. Een aandachtig waarnemer kan elk jaar op zo'n 100 dagen bijzonnen en halo's zien.
Halo's worden veroorzaakt wanneer het zon- of maanlicht door een ijle nevel van ijskristallen schijnt, die zich op grote hoogte kan bevinden (in de vorm van cirrus- of cirrostratusbewolking) maar ook dichter bij de grond.
Rond de zon en de maan is soms een grote kring zichtbaar: een halo. Zo'n halo ontstaat in hoge, ijle wolken die bestaan uit kleine ijskristallen. In de ijskristalletjes van die hoge wolken (cirrostratus) wordt het licht van de zon en de maan gebroken en weerkaatst.
Een ring van licht rond de zon of de maan noemt men een halo. Dit verschijnsel komt voor wanneer zon- of maanlicht wordt gebroken door ijskristallen. Dit verschijnsel wijst er dus op dat er hoge bewolking aanwezig is (cirruswolken).
Hailo afvalemmers zijn inbouw prullenbakken met een breed scala voor het scheiden van afval.
De temperatuur van de corona is hoger dan die van het zichtbare oppervlak van de zon – de fotosfeer. De fotosfeer heeft namelijk een temperatuur van rond de 6000 K, terwijl de corona een temperatuur heeft van rond de 1.000.000 K.
Een maan met een kring van licht eromheen, ook wel een halo genoemd. We kregen veel foto's binnen van dit mooie natuurverschijnsel. "Ook onze inbox is helemaal volgestroomd", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar.
Wanneer er veel hoge gelaagde sluierbewolking aanwezig is, wordt er soms een kring om de zon waargenomen. Een dergelijke kring wordt een halo genoemd en heeft vaak de kleuren van de regenboog. Soms zijn de kleuren flets en lijkt de kring meer wit.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Mogelijke complicaties bij een vervanglensimplantatie
Er is kans op optische neveneffecten zoals het zien van halo's of verminderd contrast. Deze nemen meestal na een paar maanden af, maar kunnen blijvend zijn.
Om strooilichthinder te verminderen is het dragen van een zonnebril mogelijk. Soms is zelfs een extra zonneclip op de zonnebril nodig om het zien onder felle lichtomstandigheden mogelijk te maken. Andere mogelijkheden om hinder van strooilicht te verminderen, zijn onder meer het gebruik van gekleurde contactlenzen.
Nieuwe maan
In deze fase bevindt de maan zich precies tussen de aarde en de zon, waardoor de zijde van de maan die wij vanaf de aarde kunnen zien, niet door de zon wordt beschenen en vrijwel onzichtbaar wordt aan de nachthemel.
Een halo (ook wel galactische halo) in de astronomie is de min of meer bolvormige ruimte die een sterrenstelsel omsluit waarbinnen de zwaartekracht van het melkwegstelsel nog invloed uitoefent. De halo is geconcentreerd in de richting van het centrum en wordt naar buiten steeds ijler.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
De zon straalt van oorsprong wit licht uit. Dat wit licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. Als het witte zonlicht invalt op de minuscule luchtdeeltjes van onze dampkring, wordt dat licht in zeker mate verstrooid in alle richtingen.
De zon ligt op zo'n 149.598.000 km van de aarde. Dat is dus best wel ver. En dat is maar goed ook. De zon is namelijk heet, erg heet.
Het einde van de zon
Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen. De zon zal naar schatting zo groot opgeblazen worden dat de aarde erdoor wordt verzwolgen.
Lichtschuwheid, ook fotofobie genoemd, is een intolerantie voor licht waarbij iemand geen of weinig licht in zijn oog of ogen kan verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaart. In de oogheelkunde komt lichtschuwheid onder meer voor bij acuut glaucoom, uveïtis, achromatopsie en albinisme.
Bij nachtblindheid zie je niets, of bijna niets, in het donker terwijl je bij voldoende licht wel prima kunt zien. Kom je uit een helder verlichte ruimte en heb je moeite om te wennen aan het donker dan ben je waarschijnlijk nachtblind. Ben je nachtblind dan heb je dat aan beide ogen.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Halo's of lichtkringen bij nacht
Je ziet dan rond elk lichtpunt een cirkelvormige lichtkring waardoor je zicht wat waziger kan worden. Als dit plots veranderd, erger wordt of echt storend is kan je best een oogarts raadplegen. Dit kan duiden op staar (cataract) of een gevolg zijn van een oog-operatie.