Hetzelfde geldt voor pardon, ook dat wordt zowel door Vlamingen als door Nederlanders gezegd. Het wordt alleen minder vaak vermeld dan sorry. En dan zijn er nog Wat zeg je en Ik begrijp/snap het/je/u niet. Beide zinnetjes zijn algemeen gebruikelijk in het hele taalgebied, het eerste komt het vaakst voor.
Betekenis 'allez'
1al·lee (de; v; meervoud: alleeën) 1laan 2al·lee (tussenwerpsel) 1(aansporing) kom!, vooruit!
Toelichting. Geld van zijn rekening opnemen bij een geldautomaat wordt in de standaardtaal in België meestal geld afhalen genoemd. In de standaardtaal in Nederland is vooral (geld) pinnen, en soms ook geld halen gebruikelijk. Standaardtaal in het hele taalgebied is geld opnemen.
Wablief komt voort uit de frase wat belieft er u? Bij de reductie van frase naar enkel woord zijn er blijkbaar twee varianten ontstaan: een die de t behouden heeft en een die ze weggelaten heeft. Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal beschouwt wablieft als Belgisch-Nederlandse spreektaal.
Maar er is wel degelijk een regionale verdeling te zien: Wablief, wablieft en watblieft zijn duidelijk overwegend Belgisch: op een enkele uitzondering na komen ze amper voor buiten Vlaanderen.
"Wablieft" is wat je zegt als je iemand niet begrepen hebt en je wilt dat hij het nog eens zegt (je kan ook gewoon "Wat?" zeggen, maar dat wordt soms onbeleefd gevonden).
Wablief/Watblief/Watbleef
Deze veelgebruikte uitdrukking is afgeleid van 'wat belieft u'. Roept een Limburger 'WABLIEF?! ' naar je, dan bedoelt hij/zij te vragen: 'Wat zeg je? '
Betekenis 'wablief'
wa·blief (tussenwerpsel) 1(bij niet verstaan) wat zeg je?
Wablieft en Wablieft Start:
Elke twee weken is er de Wablieft Start, als opstap naar onze Wablieft-krant.
In België is het verboden om transacties van meer dan 3.000 euro contant te voldoen. Bij de aankoop van vastgoed is het gebruik van contant geld zelfs helemaal verboden. Gezinnen houden soms wel een voorraad contanten aan 'voor het geval dat'.
Op enkele uitzonderingen na zijn alle betalingen en schenkingen in cash beperkt tot 3.000 euro voor het totale bedrag. Als een leverancier bijvoorbeeld sanitair voor 20.000 euro aan zijn klant verkoopt, mag de cashbetaling niet meer dan 3.000 euro bedragen voor de hele verkoop, ook als de klant in schijven betaalt.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel moeten winkeliers duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing.
of 'houzee!' werd in Vlaanderen sinds de romantische periode gebruikt als een groet binnen de Vlaamse Beweging.
Hier betekent allee iets als 'kortom'. De spreker heeft net iets verteld, en gebruikt allee om een (tussentijdse) conclusie of samenvatting in te leiden. De aanwezigheid van allee kan soms ook op de afsluiting van een gesprek wijzen, zonder een opsomming of beschrijving vooraf.
Welk en welke worden gewoonlijk met een zelfstandig naamwoord gecombineerd: na welk volgt een het-woord; na welke een de-woord of een meervoudig woord.Op wat volgt geen zelfstandig naamwoord. Welk kapsel past bij mij? Welke kleur gaan jullie kiezen voor de badkamer?
Begrijpelijke taal is dan noodzakelijk; met eenvoudige teksten weet je zeker dat iedereen je tekst begrijpt. Daarom is het zo goed dat Rijksoverheid bijvoorbeeld de corona-informatie in begrijpelijke taal heeft geschreven. Die informatie is belangrijk voor heel Nederland.
Bij de interne communicatie van de Vlaamse overheid is het gebruikelijk om de je-vorm te gebruiken. Voor alle teksten op de website Vlaanderen Intern geldt de afspraak dat die systematisch in de je-vorm staan.
Wi is een bevestigend partikel, dat net als de AN-tegenhanger hoor gebruikt wordt om in mededelende zinnen de inhoud extra te bevestigen. In een zin als Je mag het niet vergeten, wi! krijgt de hoorder door die wi nog eens een extra aanmaning om de mededeling zeker ter harte te nemen.
(Goede ochtend/morgen.) Sara: Hey, oe est? (Hallo, hoe gaat het?) Ben: Hoed, e me joen/gie? (Goed, en met jou?)
Het kan dus geen kwaad om contant geld in huis te hebben. Maar hoeveel mag u officieel thuis hebben liggen, zonder dat u dit moet opgeven bij de Belastingdienst? Volgens de website van de Rijksoverheid ligt dit bedrag op 560 euro.
Contant geld gaat niet verdwijnen. Het is belangrijk dat u met contant geld kunt blijven betalen. Daarom maakt het kabinet afspraken met banken en winkeliers.
1 en 2 eurocent blijven wettig betaalmiddel
De munten van 1 en 2 eurocent blijven een wettig betaalmiddel. U kunt met deze munten afrekenen. Heeft een winkelier vooraf duidelijk gemaakt dat hij afrondt? Dan hoeft hij geen munten van 1 en 2 eurocent wisselgeld te geven.