Een aandeelhouder is eigenaar van de aandelen in een vennootschap.
De eigenaars van zo'n constructie noemen we de vennoten of de aandeelhouders. Zij houden de aandelen van de onderneming in handen. Een vennootschap staat dus naast die andere bekende ondernemingsvorm: de eenmanszaak, waarbij de ondernemer zelf zijn of haar bedrijf is.
Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen. Deze zijn in bezit van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het (stem)recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf.
De aandeelhouders zijn de eigenaren van de BV. Zij hebben aandelen in het bedrijf en daarmee een stukje eigendom. Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd.
Een aandeelhouder wordt ook wel gezien als een soort 'eigenaar' van een vennootschap. Dit betekent onder andere dat je profiteert van de voordelen en de succes van de vennootschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verkrijgen van de winst van de vennootschap.
Wat is een aandeelhouder? Aandeelhouders zijn eigenaar van één of meerdere aandelen. Daarnaast worden ze bij de aankoop van een aandeel ook mede-eigenaar van het bedrijf.
Volgens het oude vennootschapsrecht werden de personen met aandelen van een bvba 'vennoten' genoemd, en de personen die een bvba besturen 'zaakvoerders'. Dat verandert door het nieuwe vennootschapsrecht ook. In een bv heten deze personen nu 'aandeelhouders' respectievelijk 'bestuurders', zoals in een nv.
Die enige aandeelhouder kan zowel een natuurlijke persoon zijn als een andere rechtspersoon. U mag trouwens meerdere eenhoofdige vennootschappen bezitten. Dit tast de beperkte aansprakelijkheid van de vennootschap niet aan.
Wanneer een onderneming groeit kunnen het bezit van de onderneming (via het aandeelhouderschap) en de leiding over de onderneming (via het bestuur) bij verschillende mensen belanden. En helaas kan dit op termijn leiden tot geschillen tussen de aandeelhouder en de bestuurder.
De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid. In veel ondernemingen vormen de CEO en CFO het bestuur.
In grote lijnen kun je zeggen dat een DGA de hoogste baas is binnen een bv of nv en een groot deel van de aandelen bezit.
Als vennootschap, ook wel als onderneming 'met rechtspersoonlijkheid' genoemd. Een onderneming met rechtspersoonlijkheid staat (juridisch gezien) volledig op zichzelf, met eigen rechten, verplichtingen en een eigen vermogen dat gescheiden is van dat van de vennoten.
Het sociaal statuut van zelfstandigen bepaalt al dat mandatarissen van vennootschappen enkel zelfstandig kunnen zijn. Maar de nieuwe vennootschapswet bevestigt dat dus uitdrukkelijk voor bestuurders. Dat hetzelfde geldt voor leden van de raad van toezicht en de directieraad, is wél nieuw.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar.Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Een ondernemer (ook: zakenman, zakenvrouw of entrepreneur) is eenieder die economische activiteiten ontplooit met winstoogmerk, gebruikmakend van eigen (of geleend) vermogen.
De nadelen van een vennootschap:
Er is meestal een voldoende aanvangsvermogen (BV, CV) of minimumkapitaal (NV) nodig bij de start. De opstartprocedure is complexer en duurder. Je moet voor de oprichting van de meeste vennootschapsvormen naar de notaris. Je hebt meer boekhoudkundige verplichtingen en papierwerk.
Een directeur is op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam binnen de stichting. Statutaire bestuurders zijn in de statuten benoemd en hebben een bepaalde functie. Titulaire bestuurders zijn werknemers van de stichting, zij hebben geen formele statutaire functie.
U bent niet verplicht om een nieuwe bestuurder ook aandelen te geven.
Met een BV (Besloten Vennootschap) wordt een rechtsvorm bedoeld waarmee een bedrijf als een rechtspersoon wordt gezien en zelf verplichtingen kan aangaan. Hierdoor is de oprichter niet persoonlijk aansprakelijk wanneer er schulden ontstaan in het bedrijf.
Dividend is het deel van de winst dat een onderneming betaalt aan de aandeelhouders. Aandeelhouders hebben namelijk recht op de winst, omdat ze mede-eigenaar zijn. De enige rechtsvormen die dividend kunnen uitkeren, zijn een BV en een NV. Hoe meer aandelen iemand heeft, hoe meer winst die persoon kan ontvangen.
WERKNEMER + AANDEELHOUDER? Het is perfect mogelijk dat een werknemer naast zijn functie als werknemer ook mede-eigenaar wordt van uw bedrijf door de overdracht van een beperkt pakket aandelen. Het spreekt vanzelf dat uw werknemer in de eerste plaats werknemer blijft.
Een aandeelhouder kun je echter niet zomaar ontslaan. Zijn aandelen kan je niet zomaar opeisen of kopen. Er zijn speciale juridische trajecten om van een medeaandeelhouder af te komen. Die moet je doorlopen als de andere aandeelhouder niet vrijwillig de aandelen overdraagt of overneemt.
Een partner, maat, compagnon of vennoot is een medewerker van een bedrijf die tevens mede-eigenaar is. Als het bedrijf een maatschap, c.v. of v.o.f. is, is hij formeel maat of vennoot.
Besloten vennootschap (bv)
Een bv heeft altijd minimaal één bestuurder en één aandeelhouder. Dat kan dezelfde persoon zijn. De bestuurders kunnen op naam van de bv handelen en zijn verantwoordelijk voor het beleid. De aandeelhouders hebben recht op de winst en op het kapitaal dat bij het einde van de bv overblijft.
Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit betekent dat de eigenaar met zowel het vermogen dat hij heeft ingebracht als met zijn privé vermogen aansprakelijk is.