'Ɛυχαριστώ' [efcharistó], zo spreek je het woord 'dankjewel' in het Grieks uit.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Voor Grieken betekend Yamas niet simpelweg proost, het is meer het gevoel en de sfeer die gecreeerd wordt door middel van lekker eten en drinken op tafel, samen zijn met famile/ vrienden/geliefden en een en al gezelligheid! Dus bij deze… Yamas!
Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
Het betekent 'een goede maand gewenst' en eigenlijk overal in Griekenland gebruikt men deze begroeting. Ook op social media zie je op de eerste dag van de maand dat men elkaar met Kaló Mina begroet.
Wat zeggen de Grieken eigenlijk om iemand te. feliciteren? Zij zeggen vaak 'Xronia Polla' (fonetisch: Chrónja.
De middag begint om 12 uur en de namiddag begint na het middageten / rustpauze. De avond begint in de winter eerder dan in de zomer, want de avond begint als het donker wordt. Καλησπέρα -kalispéra – goedenavond/namiddag is altijd lastig, wanneer begin je daarmee?
Voorbeeld van een simpele conversatie in het Grieks.
Ober: Παρακαλώ [marakaló] – alsjeblieft.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
"Grieken en Nederlanders hebben een klik met elkaar.Nederlanders zijn erg open, zeker vergeleken met Oostenrijkers of Schotten. Dat is belangrijk, want met een open karakter bereik je bij de Grieken het meest. Toon je empathie en interesse, dan kun je gemakkelijk hulp krijgen of worden uitgenodigd.
Voordat je iets vraagt, is het altijd beleefd om eerst een te verontschuldigen voor het stellen van een vraag, dus laten we beginnen met sorry. Dit spreek je in het Grieks uit als Sygnómi en schrijf je als Συγνώμη.
Water: van ύδωρ naar νερό Het... - Dàt is Grieks voor mij | Facebook.
Malakas is in het Grieks een buitengewoon veelzijdig woord, dat is afgeleid van μαλακό dat 'zacht' of 'rot' betekent. De letterlijke betekenis is 'rukker'. Malakas kan een uitroep van plezier, woede of verbazing zijn of een begroeting onder goede vrienden.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Calimera is een gemeente in de Italiaanse provincie Lecce (regio Apulië) en telt 6753 inwoners (31-12-2021). De oppervlakte bedraagt 11,1 km², de bevolkingsdichtheid is 661 inwoners per km².
Chin chin, lechaim, cheers, tsjoch. In de stad Antwerpen en het westen van de provincie Antwerpen, een deel van de provincie Oost-Vlaanderen en meer naar het zuiden tot in Brussel zeggen mensen ook wel chin of chin chin of iets dergelijks.
Nostimo is Grieks voor zalig.
Grieks: μαμά (mama).
Het lijkt ook meer op ons 'nee' dan op ons 'ja'! Verwarrend, omdat het Griekse woord voor ja wordt uitgesproken als: nè!
Wil je iemand in de winkel bedanken, dan zeg je 'efcharisto', oftewel 'dankjewel' en met 'parakalo' bedoel je 'alsjeblieft'.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
To moro (baby) wordt dus “moraki” ( baby'tje), to agori wordt “agoraki” (jongentje) en “to koritsi” (meisje) wordt “koritsaki”!
god (zn): θεός