Hoe wordt de WOZ-waarde van een bedrijfspand berekend? De WOZ-waarde van een bedrijfsmatig gebruikte onroerende zaak wordt bepaald op de waarde in het economische verkeer (ofwel: marktwaarde) tenzij de gecorrigeerde vervangingswaarde van die onroerende zaak hoger is dan die waarde in het economische verkeer.
Meestal is bij een bedrijfspand geen verkoopprijs beschikbaar. De WOZ-waarde wordt dan bepaald door de (geschatte) huurwaarde te vermenigvuldigen met de kapitalisatiefactor die is afgeleid van een vergelijkbaar pand dat wel is verkocht (vrij van huur).
Gemeenten bepalen de WOZ-waarde van niet-woningen. Niet-woningen zijn panden die niet of slechts voor een deel voor woondoeleinden worden gebruikt. Denk aan kantoren, winkels en bedrijfspanden, maar ook aan industrie, energiecentrales, agrarische objecten, ziekenhuizen, scholen en hotels.
De aanslag OZB wordt berekend naar het door de gemeenteraad vastgestelde promillage van de WOZ-waarde. De gemeente bepaalt jaarlijks een nieuwe WOZ-waarde van de woning of niet-woning. De waarde van een woning wordt met modelmatige berekeningen bepaald.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
De WOZ-beschikking die je in 2022 ontvangt, heeft dus een waardepeildatum van 1 januari 2021. De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters.
- Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.
Voor het bepalen van de grenzen van een woning, wordt gekeken naar de eigenaar en de gebruiker. Datgene dat van dezelfde eigenaar is, door dezelfde gebruiker wordt gebruikt en naar omstandigheden beoordeeld bij elkaar behoort, vormt één WOZ-object (bijvoorbeeld een woning met een tuin en een garage).
De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van uw huur. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
Een bedrijfspand kost gemiddeld tussen de € 460 en € 540 per m2 voor panden vanaf 10.000 m2. Die gemiddelde prijs is gebaseerd op onze jarenlange ervaring als ontwerpende bouwer.
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een schatting van de marktwaarde van je woning. De WOZ-beschikking die je aan het begin het jaar ontvangt, gaat uit van de peildatum 1 januari van het jaar daarvoor. De WOZ-waarde is dus de geschatte waarde van je woning die gemaakt is op deze datum.
De waarde van een bedrijfspand in verhuurde staat is afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn de staat van onderhoud, de hoogte van de huurinkomsten uit het huurcontract, de verkoopwaarde van onlangs vergelijkbaar verkochte panden en de markt waarin u zich op het moment in verkeerd.
De markt houdt daarvoor aan circa 15% van de huur. Professionele beleggers zoals Ferax Vastgoed zoeken interessantere panden die meer rendement opleveren. Er zijn tal van boeken te vinden die vertellen hoe je moet investeren in vastgoed.
Koppelen huurprijs aan de omzet van de huurder
Een nieuwe manier om de huurprijs vast te stellen is het koppelen van de (ver)huurprijs aan de omzet van de huurder. Hoe hoger de omzet van de huurder, hoe hoger de huur wordt.
Zowel eigenaar als gebruiker van een bedrijfspand moet onroerendezaakbelasting betalen. Deze ozb bestaat uit twee soorten: een eigenaren- en een gebruikersbelasting. Maar wie moet er betalen, de eigenaar of gebruiker? Dat is degene die het pand op 1 januari van het jaar bezit of gebruikt.
Wat koopkracht betreft, is een lagere WOZ waarde gunstig: je betaalt minder erf- en schenkbelasting, onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. Ook betaal je minder aan eigenwoningforfait. Als je je huis wil verkopen, is een hoge WOZ waarde weer voordeliger.
WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 9%
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2022 8,6 procent hoger.
Als de WOZ-waarde van je huis daalt, betekent dat dat je huis minder waard wordt. Daar zitten nadelen aan - want je kunt je huis dan voor minder geld verkopen. Maar het heeft ook voordelen. Zo betaal je minder belasting dan dat je een hogere WOZ-waarde hebt.
Als de berging GO overig inpandig is, dan hoort de inhoud hiervan bij de inhoudsberekening van de woning. Als de berging externe bergruimte is, dan hoort de inhoud van de berging en de daarboven gelegen bergruimte niet bij de inhoud van het gebouw.
Ruimtes waarbij het hoogste punt lager is dan twee meter, met een oppervlakte kleiner dan 4m² en bergruimtes tellen niet mee als woonruimte. Ook je garage en zolder zonder vaste trap zijn dus geen bewoonbare onderdelen.
Deze ruimtes niet!
Een garage, schuur, eventueel dakterras of balkon vallen dan weer niet onder de woonoppervlakte van de woning. Dit staat in de “meetinstructie bepalen gebruiksoppervlakte woningen” die makelaars gebruiken om de totale woonoppervlakte te bepalen.